Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel" - Risico op kinderhandel - Bewustmaking van eerstelijnsactoren op de luchthaven
mensenhandel
jongere
10/6/2011 | Verzending vraag |
18/10/2011 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2516
Het Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel 2008-2011" vermeldt het voorstel, te implementeren door de geachte minister van Binnenlandse Zaken en de geachte staatssecretaris voor Asiel en Migratie, om alle betrokkenen en actoren van de eerste lijn op de luchthaven voor de problematiek van de alleen reizende minderjarigen, met aandacht voor kinderrechten, signalen van potentieel slachtofferschap, …
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) Hoe, door wie, voor wie en wanneer werd het voorstel geconcretiseerd om alle betrokkenen en actoren van de eerste lijn op de luchthaven te informeren en te sensibiliseren voor de problematiek van de alleen reizende minderjarigen, met aandacht voor kinderrechten, signalen van potentieel slachtofferschap, …?
2) Hoe wordt deze concretisering geëvalueerd?
3) Hoe verloopt de concretisering van deze doelstelling momenteel? Zijn er op korte termijn nog concrete initiatieven gepland?
Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.
Aan de basis van het voorstel ligt een studie van respectievelijk Child Focus, de Federale Gerechtelijke Politie op Brussels Airport en de Koning Boudewijnstichting (V. Lippens : “de luchthaven, een veilige plek voor alleenreizende minderjarigen”. Brussel, 2007).
In navolging van deze studie en in het kader van het Actieplan Mensenhandel / Mensensmokkel 2008-2011, werd in het jaar 2009 een “Task Force Alleenreizende Minderjarigen” opgericht. Deze Task Force bestond uit vertegenwoordigers van de diverse betrokken actoren en had als opdracht aanbevelingen te formuleren om te voorzien in een meer adequate bescherming van minderjarigen die alleen reizen. Het betrof de ontwikkelling van preventieve maatregelen om te verhinderen dat deze categorie van minderjarigen in een situatie van misbruik terechtkomen. Het betrof voorts het nemen van maatregelen om vroegtijdig te detecteren, te identificeren en deze minderjarigen in potentiële misbruiksituaties op te volgen.
De werkzaamheden van de Task Force hebben midden 2010 geresulteerd in het uitwerken van een cartografie en een reeks van aanbevelingen voor het reistraject van een alleenstaande minderjarige.
De aanbevelingen werden gegroepeerd rond acht thema’s:
Samenwerking en registratie, centralisering en uitwisseling van informatie;
De periode voor de reis;
De periode tijdens de reis;
De aankomst in het bestemmingsland;
De opvang en begeleiding in het bestemmingsland;
De terugkeer naar het land van herkomst of een derde land;
Sensibilisering, opleiding, vorming en training;
De opvolging van de aanbevelingen van de Task Force.
De aanbevelingen worden binnenkort besproken in het Bureau van de Interdepartementale Coördinatiecel Mensenhandel / Mensensmokkel, Dit Bureau is verantwoordelijk voor de opvolging van het Actieplan (in het bijzonder ook het 18e actiepunt) om het nadien zo snel mogelijk te implementeren.
In deze context is het ook belangrijk te vermelden dat België eind 2010 tijdens haar EU-voorzitterschap deze problematiek onder de Europese en Internationale aandacht heeft gebracht via de organisatie van een Conferentie. Tijdens deze Conferentie werden de aanbevelingen voorgelegd en dienen ze verder opgevolgd te worden door de komende EU-voorzitterschappen. Het weze duidelijk dat deze problematiek een Europese en een internationale dimensie bezit.