Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-248

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 21 oktober 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Gevangenen - Overbrenging naar de rechtbank - Gebrek aan personeel - Risico op vrijlating

gedetineerde
overbrenging van gedetineerden
rechten van de verdediging
strafprocedure
gerechtszitting

Chronologie

21/10/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-247
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4468

Vraag nr. 5-248 d.d. 21 oktober 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Drie gangsters wisten in augustus 2009 uit het Brusselse gerechtsgebouw te ontsnappen toen een gemaskerd en gewapend duo de rechtszaal binnenstormde. Twee van die criminelen werden vrij vlug opnieuw ingerekend en de derde voortvluchtige werd deze zomer in Parijs opgepakt. De criminelen werden vervolgd naar aanleiding van een brutale homejacking in Londerzeel, waar ze een baby met een kalasjnikov bedreigden.

Begin september 2010 werd de derde betrokkene ei zo na vrijgelaten omdat er niet genoeg politiepersoneel was om hem van de gevangenis van Nijvel over te brengen naar het gerechtsgebouw, en dat wegens een Europese Top in onze hoofdstad. De Brusselse raadkamer had daarom een bevel tot invrijheidsstelling uitgeschreven, omdat anders de rechten van de verdediging zouden worden geschonden. Het Brussels parket tekende uiteindelijk nog beroep aan tegen de invrijheidsstelling, waardoor de crimineel opgesloten bleef.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Waarom voorzag men niet in voldoende personeel om deze crimineel over te brengen naar de rechtbank, aangezien de Europese Top al lang was aangekondigd? En waarom kon het veiligheidskorps dit probleem niet ondervangen?

2) Kan de minister mij meedelen hoeveel overbrengingen naar rechtszalen er in de afgelopen vijf jaar niet door zijn kunnen gaan wegens een gebrek aan personeel (graag jaarlijkse cijfers)?

3) Kan de minister mij meedelen hoeveel bevelen tot invrijheidsstelling er om diezelfde reden in de afgelopen vijf jaar werden uitgeschreven en hoeveel verdachten uiteindelijk op vrije voeten werden gesteld (graag jaarlijkse cijfers)?