Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-234

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 8 oktober 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) - Personeelsbestand - Veroudering

Bijzondere Belastinginspectie
ambtenaar
oudere werknemer
kennisbeheer
aanwerving

Chronologie

8/10/2010Verzending vraag
18/3/2011Antwoord

Vraag nr. 5-234 d.d. 8 oktober 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het rapport over de werking van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wijst het Rekenhof op de problemen die veroorzaakt zullen worden door de veroudering van het personeel.

In het jaar 2000 was 21,8 % van de werknemers tussen 51 en 60 jaar oud en viel 1,7 % in de leeftijdscategorie 61 tot 65 jaar. In het jaar 2009 waren die percentages opgelopen tot respectievelijk 39,4 % en 4,5 %. In absolute cijfers is het aantal vijftigplussers bij de BBI meer dan verdubbeld: van 111 in 2000 tot 233 in 2009.

Wanneer tientallen ambtenaren op middellange termijn met pensioen zullen gaan, kan men operationele problemen vrezen. Dat kan ook in meer specifieke diensten het geval zijn. Zo vreest de administratie dat in de informaticacellen in de komende jaren knowhow verloren zal gaan.

1) Heeft de minister al maatregelen genomen om de problemen inzake veroudering en grote aantallen pensioneringen op te vangen?

2) Zo ja, welke maatregelen hebben daarbij betrekking op de indienstneming van personeel en welke op betere procedures om knowhow door te geven aan nieuwe personeelsleden?

3) Welke maatregelen heeft hij eventueel reeds genomen om de personeelsleden van de BBI, en in het bijzonder die van de informaticacellen, aan te moedigen om zo lang mogelijk in dienst te blijven?

Antwoord ontvangen op 18 maart 2011 :

1) De vertrekken van Bijzondere Belastinginspectie (BBI- - ambtenaren ingevolge pensioneringen kunnen uiteraard enkel gedeeltelijk worden ingevuld overeenkomstig de jaarlijks toegestane wervingsbudgetten voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Dit houdt in dat in de nabije toekomst er een gerichte aanwervingspolitiek zal worden uitgewerkt op grond van specifieke profielen voor ambtenaren van de administratie van de BBI. Deze profielen zullen worden uitgetekend aan de hand van de functionele noden. Om voormelde aanwervingen met specifieke BBI - profielen te realiseren zullen er afspraken worden gemaakt met het Selectiebureau van de overheid (Selor).

2) Om de verloren gegane expertise omwille van pensioneringen van ervaren BBI-ambtenaren intern op te vangen heeft de BBI niet gewacht op de audit van het Rekenhof. Inderdaad reeds sedert enkele jaren werden al systemen aangaande kennisdeling uitgewerkt zodat de knowhow van BBI - ambtenaren niet verloren gaat en deze kennis en ervaring kan worden overgedragen aan nieuwe bij de BBI aangeworven ambtenaren. Momenteel worden er bij de BBI elk jaar infosessies gegeven voor nieuwkomers. BBI - ambtenaren bepalen de onderwerpen van deze sessies en treden ook zelf op als lesgever en begeleider.

Per BBI - centrum werden er eveneens vormingsverantwoordelijken aangeduid . Op hun verzoek of op initiatief van andere ambtenaren worden er ook regelmatig opleidingen inzake typische BBI - materies voorzien (onder andere methodologie fiscale audits, fiscaal strafrecht, …) .

3) Reeds sedert geruime tijd ontwikkelt de BBI-administratie een actieve politiek om de werkomstandigheden voor haar ambtenaren zo professioneel mogelijk te maken. Concreet gaat het om de terbeschikkingstelling van performante informatica-uitrusting, de mogelijkheid om zowel in het binnenland als buitenland specifieke cursussen en opleidingen te volgen, alsook deel te nemen aan relevante internationale initiatieven (Fiscalis, OESO, FAG, …)