Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2051

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 7 april 2011

aan de staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de Eerste Minister

Betogingen - Verkeershinder - Maatregelen - Samenwerking met bevoegde overheden en instanties

recht tot betogen
wegverkeer
stadsverkeer

Chronologie

7/4/2011Verzending vraag
2/5/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2050

Vraag nr. 5-2051 d.d. 7 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Elke jaar ontvangt Brussel enkele honderden betogingen en manifestaties. Grote evenementen zorgen vaak voor veel verkeershinder. Deze consequenties zijn uiteraard begrijpelijk en zelfs onoverkomelijk. Toch stellen vele stadsgebruikers, bestuurders en pendelaars vast dat de bevoegde overheden weinig of niet lijken te anticiperen op de effecten van deze manifestaties op de globale stadsmobiliteit. Het lijkt of men de steeds wederkerende chaos accepteert als een absolute onoverkomelijkheid, een fatum. Buiten van het afsluiten van wegen voor het autoverkeer lijkt de politie weinig te interveniëren teneinde het verkeer proactief in vlotte en goede banen te leiden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Beaamt u dat de stadsgebruikers in en van Brussel veel beter en meer tijdig kunnen worden omgeleid of gewaarschuwd dan momenteel gebeurt? Acht u een proactief beleid van de politie en andere bevoegde instanties als wenselijk en zelfs noodzakelijk? Gaat het om een bewuste strategie die ervoor zorgt dat vele mensen hun auto thuis laten?

2) Bestaan er globale mobiliteitsplannen om het weg- en spoorverkeer vlotter te laten verlopen tijdens manifestaties in de hoofdstad? Bestaan er hieromtrent overleg- en samenwerkingsverbanden met de verschillende bevoegde overheden en instanties (gewesten, steden en gemeenten, Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen [NMBS], Maatschappij voor het intercommunaal vervoer te Brussel [MIVB], De Lijn, federale overheidsdiensten [FOD] Mobiliteit en Binnenlandse Zaken, …)? Hoe verlopen de bestaande samenwerkingsverbanden? Welke pijnpunten ervaart men momenteel? Hoe denkt u hieraan te verhelpen? Beaamt u de urgentie van een meer accurate, samenhangende en vooral efficiënte en globale aanpak?

3) Welke bijkomende maatregelen treft u in geval van een groot evenement (betoging, manifestatie, …) in Brussel teneinde een zo vlot mogelijke verkeerssituatie te verzekeren? Acht u deze maatregelen als voldoende? Welke sterkte-zwakte analyse maakte u? Hoe paste u daaropvolgend het beleid aan? Welke uitdagingen ervaart u nog?

Antwoord ontvangen op 2 mei 2011 :

Ik heb de eer het geachte lid te melden dat deze vraag tot de bevoegdheid van de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven en tot de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken behoort.