Cannabiskwekerijen - Opsporing - Op afstand bestuurbare helikopter - Ondergrondse kwekerijen
aanplant
verdovend middel
audiovisueel materiaal
Nederland
helikopter
10/9/2010 | Verzending vraag |
22/2/2011 | Antwoord |
In Nederland ontdekken de ordediensten steeds meer ondergrondse hennepkwekerijen. Zo ontdekte de politie onlangs een kwekerij die was opgericht in zeecontainers die metersdiep in de grond waren geplaatst.
In Nederland worden kwekers tot dergelijke extreme camouflagepraktijken gedwongen omdat een sterk uitgeruste politie de zogenaamde "cannachopper" inzet om hennepkwekerijen op te sporen.
De op een afstand bestuurbare minihelikopter kent meer en meer succes. Deze wordt de lucht ingestuurd boven bedrijfsterreinen en landbouwgebieden. De minihelikopter is uitgerust met een warmtebeeldcamera en een apparaat dat hennepgeur herkent, een zogenaamde "sniffer". De onbemande helikopter vliegt op maximum vijftig meter hoogte en wordt alleen ingezet voor speurwerk boven terreinen van bedrijven. Op de grond laat de helikopter via beeldschermen zien wat hij waarneemt. Het toestel wordt enkel gebruikt indien er aanwijzingen bestaan. Het gaat hier om een Nederlandse maatregel in het kader van de bijzondere opsporingsmethoden.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1. Zijn er in ons land al ondergrondse hennepkwekerijen aangetroffen? Zijn er redenen om aan te nemen dat ze ook hier bestaan?
2. Welke mogelijkheden zijn er om ondergrondse hennepkwekerijen op te sporen? Welke indicatoren gebruikt de politie tegenwoordig om kwekerijen op te sporen?
3. Hoeveel illegale hennepkwekerijen werden in 2007, 2008 en 2009 opgespoord? Hoeveel kilogram hennep werd in dezelfde jaren in beslag genomen? Kan de minister die cijfers evalueren?
4. Wat vindt zij van de suggestie om een "hennephelikopter" in te zetten zoals in Nederland? Heeft ze hierover al contact gehad met haar Nederlandse collega? Is ze van plan te onderzoeken of dit systeem ook in België toepasbaar is en zo ja, tegen wanneer en wat is de kostprijs?
5. Klopt mijn informatie dat bepaalde politiezones reeds een onbemande helikopter zouden hebben aangeschaft? Zo ja, hoeveel, tegen welke kostprijs en in welke politiezones? Zijn deze uitgerust met een cannabisdetector?
1. Volgens de bij de centrale dienst drugs van de federale politie beschikbare informatie werden in 2010 twee ondergrondse kwekerijen ontdekt in ons land. Deze ondergrondse kwekerijen bestonden uit ingegraven containers. Het gebruik van dergelijke containers, doorgaans niet ingegraven, is overigens een vrij vaak gebruikte techniek. Wij beschikken over geen enkele aanwijzingen die een grootschaliger gebruik van ondergrondse kwekerijen doen vermoeden.
2. De mogelijke indicatoren voor de opsporing van een ondergrondse kwekerij verschillen niet fundamenteel van de indicatoren voor de opsporing van andere types van kwekerijen. Een kwekerij, al dan niet ondergronds, moet immers steeds toegankelijk zijn voor de aanleg, het onderhoud en de oogst ervan. Daarnaast vereist een hennepkwekerij, al dan niet ondergronds, steeds een toevoer van elektrische energie en een ventilatiesysteem. Deze zwakke punten, samen met eventuele verdachte handelen of het aan- en afrijden van voertuigen die niet in de buurt thuishoren, blijven de beste indicatoren van de aanwezigheid van een illegale hennepkwekerij.
3. In 2007 hebben de Belgische politiediensten 456 illegale hennepkwekerijen ontdekt. In 2008 waren dit er 666 en 753 in 2009. De inbeslagnemingen van marihuana tijdens diezelfde periode lopen op tot respectievelijk 12 758 kilo, 4 890 kilo en 4 463 kilo. Ik wens u er echter op te wijzen dat deze inbeslagnemingen niet allemaal plaatsvonden tijdens ontdekkingen van hennepkwekerijen, verre daarvan. Het merendeel van de grote marihuana-inbeslagnemingen vond plaats in het kader van grootschalige drugshandel en niet in het kader van drugsproductie. De marihuanaproductie van de in 2009 ontmantelde productieplaatsen was goed voor zo’n achtentwintig ton op jaarbasis.
4. Net als in maart 2010 is de centrale dienst drugs geen voorstander van het gebruik van de Nederlandse “hennephelikopter”. Het gebruik van dit toestel wordt in Nederland aangemoedigd in het kader van de sensibilisering en de aanpak van de georganiseerde wietkweek, maar er zijn echter enkele belangrijke nadelen aan verbonden. Het gaat om een vrij kostelijke techniek. De operationele actieradius is bovendien erg beperkt.
De dienst luchtsteun van de federale politie voldoet, zo lijkt het, volkomen aan de behoeften en de toepassingen van de warmtedetectiecontroles. De helikopters van deze dienst werden uitgerust met de allernieuwste technologie en met bijzonder geavanceerde camera’s die het mogelijk maken metingen uit te voeren op een nog grotere hoogte waardoor aldus meer discretie wordt gegarandeerd.
5. Gezien de effectiviteit niet werd aangetoond, wordt de aankoop van een “sniffer” niet overwogen.