![]() |
![]() |
De psychosociale steun aan de patiënten in het kader van oncologische zorgprogramma's
kanker
psychologie
4/4/2014 | Verzending vraag |
28/4/2014 | Einde zittingsperiode |
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4959
Actie 10 van het Kankerplan omvat 2 maatregelen. De eerste maatregel verzekert de financiering van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen in de oncologische zorgprogramma's. De tweede maatregel voorziet in de financiering van een interuniversitaire opleiding in de psycho-oncologie, gecoördineerd door het Cédric Hèle-Instituut en het Centre de Psycho-oncologie.
De actie moet leiden tot de best mogelijke psychosociale ondersteuning voor elke kankerpatiënt en zijn naasten en tot de ondersteuning van de best mogelijke levenskwaliteit voor elke kankerpatiënt.
Het Kankercentrum heeft in haar laatste evaluatie van het kankerplan echter gewezen op een knelpunt: hoewel de structurele financiering van de ondersteunende disciplines succesvol is,
"zijn er geen gegevens beschikbaar om de kwaliteit van deze psychosociale steun op te volgen en te evalueren;
is er op dit moment geen overzicht van de juiste inzet van deze ondersteunende disciplines”.
Daarom had ik u graag de volgende vragen gesteld:
1) Beschikt u over cijfers m.b.t. het aantal gefinancierde verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen in ziekenhuizen met een erkend programma voor kankerzorg, vanaf 2012 tot vandaag?
2) Hoeveel percent van alle kankerpatiënten doet een beroep op deze psychosociale ondersteuning?
3) Zijn er in België reeds richtlijnen voor de ondersteunende disciplines over hun rol in de kankerzorg? Zo ja, welke? Op welke wijze worden deze opgedragen, gecommuniceerd en gecontroleerd?
4) Zijn er gegevens beschikbaar om de kwaliteit van de psychosociale steun op te volgen en te evalueren? Zo ja, welke en op welke wijze worden deze gegevens momenteel gehanteerd?