Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1123

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Alcoholverslaving - Bestrijding - Opvangplaatsen voor verslaafden - Beschikbare middelen - Overleg met de gemeenschappen

alcoholisme
ziekenhuis
psychiatrische inrichting

Chronologie

1/2/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4515

Vraag nr. 5-1123 d.d. 1 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Alcohol is een harde drug die een bijzonder hoge tolerantie geniet in onze samenleving. Enkel jongeren worden regelmatig geviseerd. Dan spreekt men stoere taal en ontwikkelt men protserige maar nooit geëvalueerde preventiecampagnes. De relatie tot alcohol zwemt in een aureool van hypocrisie.

Tegelijkertijd draagt onze samenleving een ernstig probleem met alcoholverslaving. De omvangrijke wachtlijsten van mensen die via behandeling hun verslaving willen bestrijden spreken boekdelen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel opvangplaatsen telt de sector verantwoordelijke voor de behandeling van alcoholverslaafden? Hoeveel alcoholverslaafden telt men in ons land en hoe wordt dit aantal berekend? Hoe evolueerde dit aantal in de periode 2001-2010? Hoe interpreteert en duidt de geachte minister deze ontwikkelingen? Bestaan er wachtlijsten voor de behandeling van deze verslaving, en zo ja hoe omvangrijk zin deze?

2) Worden alcoholverslaafden opgevangen in de psychiatrische instellingen? Hoeveel plaatsen zijn daar beschikbaar? Werken er ook dagcentra rond alcoholverslaving? Zijn er ziekenhuizen die hiervoor opnames organiseren?

3) Hoeveel middelen worden er vrijgemaakt ter bestrijding en behandeling van alcoholverslaving? Hoe evolueerden deze middelen in de periode 2001-2010? Hoe evalueert en duidt de geachte minister deze ontwikkelingen? Meent ze dat er voldoende wordt geïnvesteerd om deze ernstige en bijzonder relevante maatschappelijke ziekte effectief en efficiënt aan te pakken?

4) Bestaat er rond het probleem van de alcoholverslaving een gestructureerd en werkzaam overleg met de gemeenschappen? Zo ja, hoe verloopt dit en welke resultaten worden er geboekt? Zo neen, hoe verklaart zij dit manco?