Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10646

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de wachttijden voor een consultatie bij een geneesheer-specialist

dokter
kanker
oogziekte
organisatie van de gezondheid

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4152

Vraag nr. 5-10646 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Thans moet men ongeveer twee maanden wachten voor een privéconsultatie bij een oftalmoloog en twee tot vijf maanden voor een afspraak bij een dienst oftalmologie in een ziekenhuis.

Dat geldt ook voor dermatologen, tandartsen en, wat veel erger is, voor oncologen, bij wie de wachttijd kan oplopen van weken tot enkele maanden.

Wat onze buurlanden betreft, wijst een studie uit dat zes op tien Fransen in 2012 afzagen van verzorging omdat ze er moeilijk in slaagden een afspraak te maken. Oftalmologie is de specialiteit met de langste wachttijd, gemiddeld 104 dagen.

Ons gezondheidssysteem is weliswaar verschillend, maar zulke situaties bestaan ook bij ons.

Velen worden ontmoedigd bij de idee dat ze pas drie maanden later op consultatie kunnen gaan en sommigen maken zelfs geen afspraak meer.

Mevrouw de minister, ik wens u volgende vragen te stellen:

1) Beschikt u over cijfers die deze problematiek bevestigen in de verschillende onderdelen van de gezondheidszorg?

2) Hoe verklaart u zulke lange wachttijden? Vindt u ze gerechtvaardigd?

3) Bij het lezen van de “.Jaarstatistieken van de beoefenaars van Gezondheidsberoepen in België” die in augustus 2012 werden opgemaakt door de FOD Volksgezondheid, heb ik verrassende cijfers opgemerkt. In december 2011 waren er namelijk 1.149 oftalmologen; het is de 7de specialiteit op 37 die de meeste artsen telt. Hoe kunnen dergelijke wachttijden dan worden verantwoord?

4) Op het vlak van oncologie telt men 201 medisch oncologen en 229 specialisten radiotherapie-oncologie. Dat is heel weinig, aangezien alleen al in 2008 59.996 nieuwe kankergevallen geregistreerd werden. Welke maatregelen beveelt u aan om deze situatie het hoofd te bieden, vooral op het vlak van oncologie, waar tijd zeer kostbaar is?