Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10601

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 12 december 2013

aan de minister van Werk

de integratiestages

werkgelegenheidsbevordering
jeugdwerkloosheid
officiële statistiek
opleidingsstage

Chronologie

12/12/2013Verzending vraag
7/5/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4111

Vraag nr. 5-10601 d.d. 12 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Mevrouw de minister, in juni 2012 kondigde u aan op nationale schaal 10 000 stageplaatsen in bedrijven te creëren voor jongeren.

Met deze maatregel kunnen jonge werkzoekenden, jonger dan 25 jaar die minimum 6 maanden werk zoeken, drie maanden werkervaring opdoen in een bedrijf. De stagiaires ontvangen hiervoor van de werkgever 200 euro per maand en krijgen bovenop hun wachtuitkering een stagepremie van 26,82 euro per dag van de RVA, of een totale verloning van 897 euro bruto.

Deze integratiestages zijn één van de sleutelmaatregelen van het Federaal Plan voor Werk.

In Vlaanderen zijn er al 1 105 stageplaatsen in bedrijven en in Brussel 250, maar volgens een Franstalig dagblad stond Wallonië op 13 september 2013 nog nergens.

1) Kunt u deze cijfers bevestigen?

2) Hoe is deze vertraging te verklaren? Hebt u uw collega van het Waalse Gewest hierover gecontacteerd?

Antwoord ontvangen op 7 mei 2014 :

1) Sommige cijfers die u citeert betreffen niet het aantal in dienst genomen stagiairs, maar de vacatures die de regionale bemiddelingsdiensten konden verzamelen bij geïnteresseerde werkgevers

Hieronder vindt u het aantal stagiairs aan wie stage-uitkeringen werden toegekend in de loop van het jaar 2013 (bron: Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)):


Vlaanderen

Wallonië

Brussel Hoofdstad

Land

Mannen

289

15

51

355

Vrouwen

217

20

34

271

Totaal

506

35

85

626


2) Tijdens de besprekingen over het samenwerkingsakkoord betreffende de instapstages bleven de verantwoordelijken van het Waals Gewest langer dan de andere gefedereerde entiteiten bedenkingen uiten. Dit had als gevolg dat de noodzakelijke aanpassing van de Waalse regelgeving om de instapstages concretiseerbaar te maken, pas in juli 2013 doorgevoerd werd (besluit van de Waalse Regering van 18 juli 2013 betreffende de instapstages), terwijl de andere entiteiten reeds in de loop van de maanden januari tot maart het nodige hadden gedaan.

De instapstages zijn enkel toegankelijk voor jonge werkzoekenden die zich in de tweede helft van hun beroepsinschakelingstijd bevinden, namelijk vanaf de 7de tot de 12de maand, te rekenen vanaf de datum van inschrijving bij de regionale bemiddelingsdienst. Voor het merendeel van de schoolverlaters begint de beroepsinschakelingstijd te lopen op 1 augustus. Dit betekent dat de beroepsinschakelingstijd voor een groot deel van de cohorte 2012 reeds volledig doorlopen was op de datum van inwerkingtreding van het voornoemd Waals regeringsbesluit. Dit verklaart het gering aantal stagiairs in het Waals Gewest tot nu toe.

Ik denk echter dat we ons niet te veel moeten fixeren op wat vorig jaar gebeurd is. Het samenwerkingsakkoord betreffende de instapstages werd uiteindelijk goedgekeurd en ondertekend door alle betrokken overheden. De maatregel kan nu dus ten volle toegepast worden in gans België. Alle betrokken instanties kunnen zich nu volledig toeleggen op de sensibilisering van de werkgevers, zodanig dat – laten we het hopen – een zo groot mogelijk aantal jonge werkzoekenden die tot de nieuwe lichting behoren, een instapstage kunnen doen.