Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7439

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 7 april 2010

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Europees Voedselveiligheidsagentschap - Besmetting van kip met bacteriën - Conclusies

door voedsel overgedragen ziekte
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid
voedselveiligheid
gevaren voor de gezondheid
pluimvee
veeteelt

Chronologie

7/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-7438

Vraag nr. 4-7439 d.d. 7 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit een studie van het Europees Voedselveiligheidsagentschap blijkt dat 71 % van de karkassen van kippen in Europese slachthuizen besmet zijn met campylobacter. Dat is een bacterie die vooral bij kleine kinderen diarree en koorts kan veroorzaken.

In België zou 31 % van de kippen hiermee besmet zijn.

Anderzijds zou 19 % van ons pluimvee met de salmonellabacterie besmet kunnen zijn, terwijl 16 % het Europese gemiddelde is.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vraag:

Welke conclusies trekt de minister uit de studie van het Europees Voedselveiligheidsagentschap?