Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-685

van Alain Destexhe (MR) d.d. 3 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen

Jemen - Dood van twee Belgische toeristen - Terrorisme - Onderzoek van het federale parket

Jemen
terrorisme
gerechtelijk onderzoek
openbaar ministerie
Belgen in het buitenland

Chronologie

3/4/2008 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008 )
5/1/2009 Dossier gesloten

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-303
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-2512

Vraag nr. 4-685 d.d. 3 april 2008 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 18 januari 2008 overvielen gewapende mannen een groep van vijftien West-Vlaamse toeristen in Wadi Hadramaut, ten oosten van Sanaa, de Jemenitische hoofdstad. Twee Belgische vrouwen en hun chauffeur werden daarbij gedood. We lazen dit weekend in de pers dat het federale parket bevestigd heeft dat een onderzoek naar de dood van de twee toeristen is geopend.

Aangezien twee slachtoffers van die aanslag Belgen waren, is er een rechtstreeks verband met ons land en zijn onze gerechtelijke autoriteiten bevoegd. Bovendien heeft iemand die beweert tot de leiding van de Jemenitische sectie van Al Qaida te behoren, de pers gecontacteerd om de aanslag op te eisen. Er werden aanhoudingen verricht in milieus die rechtstreeks te maken hebben met Al Qaida. “En nu de verdenking uitgaat naar een terreurorganisatie die banden zou hebben met Al Qaida, is er sprake van terrorisme, zodat het aan het federaal parket toekomt het onderzoek te voeren”, zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket.

“Voorlopig hebben de Belgische enquêteurs zich beperkt tot het ondervragen van de toeristen die met de slachtoffers meereisden.” Het sturen van een rogatoire commissie naar Jemen is de volgende stap. “We moeten eerst kijken of we een rechtshulpverdrag hebben met Jemen. Als dat niet het geval is, kunnen we niet zomaar een rogatoire opdracht sturen. Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat we naar Jemen zullen trekken” besluit Lieve Pellens.

Ik zou dus graag vernemen of België dat bewuste rechtshulpverdrag met Jemen heeft en of er in dit dossier nog andere maatregelen werden genomen.