Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6489

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 15 januari 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën - Patrimoniumdiensten - Afgeschreven activa - Verkoop - Vernietiging

ministerie
Rekenhof (België)
materiaalbeheer
belastingadministratie

Chronologie

15/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/2/2010)
17/2/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6489 d.d. 15 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de marge van een onderzoek van het Rekenhof naar de inventarisatie en beveiliging van materiële vaste activa bij de federale overheidsdiensten, is gebleken dat in vrijwel alle departementen buiten gebruik gestelde activa zijn opgestapeld in lokalen en gangen, waardoor de beschikbare ruimte niet efficiënt kan worden benut. De regelgeving bepaalt echter dat afgeschreven activa door de Patrimoniumdiensten van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën moeten worden verkocht of vernietigd. Artikel 226 van het koninklijk besluit van 10 december 1868 houdende algemeen reglement op de Rijkscomptabiliteit stelt immers duidelijk: " Wanneer enige ter beschikking van de ministers gestelde roerende (…) voorwerpen niet verder gebruikt doch verkocht kunnen worden, dient er de verkoop van gedaan met de medewerking van de aangestelden der domeinen en in de voorgeschreven vormen. " De procedures daarvoor zijn echter soms onvoldoende bekend. Een aantal departementen liet weten dat de samenwerking met de FOD Financiën niet vlot verloopt, waardoor ze de afgeschreven activa soms maandenlang zelf moeten bewaren.

1. Welke maatregelen heeft de geachte minister reeds genomen om de samenwerking met andere departementen ter zake te verbeteren?

2. Heeft hij vanuit zijn departement reeds stappen gezet om de bedoelde procedures beter bekend te maken of toe te lichten?

3. Welke termijn verloopt er gemiddeld tussen het afschrijven van activa en de verkoop of vernietiging ervan door de Patrimoniumdiensten van de FOD Financiën? In welke departementen doen zich hierbij ongewoon lange wachttijden voor?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord op haar vragen te vinden:

1 en 2 De verschillende departementen werden in het verleden reeds aangeschreven om de vigerende wettelijke richtlijnen in herinnering te brengen. Naar aanleiding van de audit over de inventarisatie en de veiligstelling van de materiële vaste activa, hebben de Patrimoniumdiensten de praktische modaliteiten inzake de verkoop, de vernietiging of de recyclage van buiten-gebruik gestelde domeingoederen, opnieuw gepreciseerd en gecommuniceerd aan alle Federale Overheidsdiensten (FOD’s) en Programmatorische Overheidsdiensten (POD’s) en aan de Inspectie van Financiën bij brief van 15 december 2009.

Bovendien werd eind vorig jaar een nieuw centrum voor de realisatie (verkoop, lening, vernietiging, recyclage) van roerende goederen opgericht te Brussel, met name Fin Shop, gelegen Tweedekkerstraat 126 te 1130 Brussel. Dit pilootproject valt samen met de implementatie van nieuwe werkmethodes waardoor de Patrimoniumdiensten hun verkopen nog beter en frequenter zullen kunnen organiseren. Op basis van de hier behaalde resultaten en verworven ervaring, wensen de Patrimoniumdiensten in 2010 twee nieuwe verkoopcentra op te richten, waarvan één in Vlaanderen en één in Wallonië. In 2011 worden er nog twee bijkomende verkoopcentra gepland.

3 Het is niet mogelijk een gemiddelde termijn te bepalen tussen de afschrijving van de niet meer gebruikte activa en de verkoop of de vernietiging ervan door de Patrimonium-diensten. De Patrimoniumdiensten streven er naar deze termijn zo kort mogelijk te houden. Deze termijn wordt echter mede beïnvloed door een aantal externe factoren zoals de markt die de interesse van de kandidaat-kopers bepaalt, de kosten–batenanalyse van recyclagebedrijven die zich niet verplaatsen om één goed op te halen, enz. Er blijken geen departementen te zijn waarbij er zich ongewoon lange wachttijden voordoen.