Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6274

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 10 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Bankencrisis - Europese stresstest - Resultaten voor de Belgische banken

monetaire crisis

Chronologie

10/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/1/2010)
20/1/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6274 d.d. 10 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op last van de Europese toezichthouders werden in augustus van dit jaar tweeëntwintig financiële instellingen, waaronder ook enkel Belgische, onderworpen aan een stresstest.

Deze stresstest peilt naar de kredietrisico's in het Europese bankensysteem op basis van richtlijnen van het Committee of European Banking Supervisors (CEBS).

Begin september 2009 zou die test afgerond zijn.

Daarom deze vragen:

1. Welke banken uit ons land werden onderworpen aan de Europese stresstest op last van de Europese toezichthouders?

2. Wie vertegenwoordigt ons land in het CEBS?

3. Is de stresstest afgerond en heeft de geachte minister hierover concrete informatie gekregen?

4. Zijn onze financiële instellingen geslaagd in deze Europese stresstest?

5. Welke financiële instellingen faalden op deze test en welke maatregelen werden hieromtrent genomen door onze nationale toezichthouder?

Antwoord ontvangen op 20 januari 2010 :

1. Het is juist dat in de loop van 2009, op vraag van Ecofin, door het Committe of European Banking Supervisors (CEBS), in samenwerking met de ECB, stress-tests werden uitgevoerd om de robuustheid van de Europese bancaire sector te testen. CEBS is – in het kader van de huidige Europese zogenaamde Lamfalussy-toezichtsarchitectuur - het level 3 comité voor Europese banktoezichthouders.

Voor België zijn zowel de CBFA als de NBB vertegenwoordigd in CEBS.

2. Binnen CEBS werd overeengekomen dat de communicatie over de resultaten van de stress-test-oefening exclusief door deze laatste zou geschieden. CEBS heeft op 1 oktober 2009 (zie website www.c-ebs.org) een persbericht kenbaar gemaakt waarin gemeld werd dat de resultaten werden voorgesteld aan de Ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van de Europese Unie (EU).

In het persbericht wordt gemeld dat zelfs in geval van de realisatie van een streng stress scenario de Europese bancaire sector als geheel zowel als de individueel deelnemende banken over toereikende kapitaalratio's zouden blijven beschikken in de periode 2009-2010. De sector als geheel zou in die omstandigheden 8 % tier 1 -kapitaalratio behouden en geen enkele instelling zou onder de 6 % - tier 1 ratio vallen.

Aangezien stress-testing een prudentieel toezichtsinstrumentarium is, werd tussen de toezichthouders binnen CEBS afgesproken om geen verdere, meer gedetailleerde informatie over individuele banken en hun resultaten kenbaar te maken. Immers ook over andere prudentiële activiteiten wordt door toezichthouders – die gehouden zijn door een strafrechtelijk gesanctioneerd beroepsgeheim – geen informatie verspreidt.

Ook de banken zelf werden verzocht om geen informatie over de resultaten kenbaar te maken.

Deze oefening maakt, naast andere instrumenten, deel uit van het toezichtsarsenaal van de toezichthouders, die deze oefening recurrent zullen herhalen.

3. Van de gelegenheid kan ik gebruik maken om te benadrukken dat de Belgische autoriteiten niet gewacht hebben op dit Europees initiatief en reeds geruime tijd (vanaf 2004-2005 en vervolgens jaarlijks) stress testen uitvoerden, zowel voor het testen van de liquiditeitsrisico’s als voor de andere risicosoorten. Deze periodiek oefening wordt nu ingeschreven in een ruimere Europese context.