Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6258

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) Antwerpen - Steuntrekkers afkomstig uit het buitenland - Financiële druk - Maatregelen

OCMW
migrant
politiek asiel
buitenlandse staatsburger
officiële statistiek
asielzoeker

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
9/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4412

Vraag nr. 4-6258 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit de statistieken over de herkomst van de Antwerpse Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW)-steuntrekkers blijkt dat 67 % van de personen die in maart 2009 financiële hulp ontving van het Antwerpse OCMW - meer dan een derde van de steuntrekkers van het Antwerpse OCMW - geboren is in het buitenland. 32,72 % van de steuntrekkers is geboren in België, 9,16 % in Marokko, 7,92 % in een van de landen van de voormalige USSR, 6,49 % in voormalig Joegoslavië, 3,12 % in Irak, 2,86 % in Turkije, 2,29 % in China, 1,99 % in Ghana en 1,77 % in Afghanistan.

Veel van deze steuntrekkers zijn geregulariseerde vreemdelingen, vluchtelingen of gezinsherenigers. Bij de 7 085 dossiers waar er financiële hulp werd verleend zijn er 760 vreemdelingen die een definitieve regularisatie verkregen, 503 die een tijdelijke regularisatie verkregen, 61 wiens regularisatie nog hangend is, 193 die een verblijfsstatuut hebben verkregen op basis van medische redenen, 143 die een zogenaamd subsidiair beschermingsstatuut hebben, 791 die werden erkend als vluchteling en 620 die naar België kwamen in het kader van de gezinshereniging.

In bovenvermelde cijfers zijn de toelagen aan illegalen in het kader van de tussenkomst inzake dringende medische zorg niet eens inbegrepen. In het eerste kwartaal van 2009 ontvingen 1 837 illegalen financiële steun voor hun dringende medische zorg.

Het aantal steunaanvragen bij het Antwerpse OCMW zou de komende maanden en jaren bovendien nog wel eens fors kunnen toenemen na de beslissing van de voormalig minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden om asielzoekers niet langer materiële, maar opnieuw financiële steun te geven omdat de asielcentra overvol zitten.

Het Antwerpse OCMW moet in toenemende mate OCMW spelen voor gans de wereld doordat de vele duizenden regularisaties van illegale vreemdelingen het Antwerpse OCMW veel geld kosten waardoor de financiën van het OCMW en dus van de Stad verder worden ontwricht.

1. Is de geachte minister zich bewust van deze problematiek en wat is zijn standpunt dienaangaande?

2. Kan hij mij meedelen of deze problematiek zich ook in andere steden en eventueel gemeenten voordoet? Zo ja, kreeg ik graag een concreet overzicht van de steden en gemeenten waar dit het geval is, met vermelding van concrete cijfergegevens. Indien hij hier geen concreet zicht over heeft, vindt hij het dan niet noodzakelijk daar eens een studie over te laten verrichten?

3. Overweegt hij maatregelen te nemen om deze problematiek aan te pakken en zo ja, welke?

Antwoord ontvangen op 9 februari 2010 :

In antwoord op uw vragen, kan ik u het volgende meedelen.

1. Uiteraard ben ik mij bewust van de problematiek. Ik heb ook persoonlijk een bezoek gebracht aan het OCMW van Antwerpen om me van de toestand te vergewissen.

Het is te vroeg om conclusies te trekken i.v.m. de regularisatieprocedure. Dat geldt voor alle gemeenten.

2. Op de website van mijn administratie (www.mi-is.be) zijn heel wat interessante statistieken terug te vinden. Zo vindt u daar bijvoorbeeld een tabel van alle leefloonbegunstigden, opgesplitst per gemeente en per nationaliteitsgroep (Belgen, Europese Unie-burgers en begunstigden van buiten de Europese Unie).

3. Er is overleg met de OCMW's van de grootste steden voorzien om samen te zoeken naar gerichte oplossingen.

Ik hou er aan nog even te onderlijnen dat de Federale overheid nu al tot 100 % kan tussenkomen in de door OCMW's veerleende steun.