Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6018

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Openbare orde - Bedreigingen en geweld ten aanzien van hulpverleners

openbare veiligheid
ziekentransport
eerste hulp
brandbestrijding
jeugdcriminaliteit
officiële statistiek

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
8/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4642

Vraag nr. 4-6018 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het is zover gekomen dat in Brussel sommige brandweerwagens en ziekenwagens pas op interventie kunnen vertrekken indien zij begeleid worden door politiemensen die instaan voor de veiligheid van de hulpverleners. Dit komt niet uit de lucht gevallen en is een escalatie van de voorbije jaren waarbij bepaalde jongerenbendes het nodig vinden om hulpverleners aan te vallen, te intimideren, te hinderen in hun werkzaamheden, te bedreigen, schade toe te brengen.

Kan de geachte minister mij melden hoeveel gevallen van intimidatie, beschadiging, kwetsen, en dergelijke meer ten aanzien van hulpverleners (brandweerlui, ambulanciers van ziekenwagens, …) er reeds gekend zijn en dit in 2007, 2008 en - voor zover de cijfers reeds beschikbaar zijn - de voorlopige cijfers van 2009?

Acht ze het noodzakelijk dat bijkomende maatregelen worden genomen, zowel qua inzet van beschermend personeel, als eventueel wetgevend om sancties ten aanzien van dergelijke personen veel strenger te maken?

Antwoord ontvangen op 8 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

  1. Deze gegevens zijn niet op het centrale niveau beschikbaar. We weten wel dat dergelijke feiten bij herhaling voorkomen in periodes van onrust in sommige wijken van de hoofdstad. Het is geen fenomeen op zich, maar het is een actievorm die door de relschoppers wordt gebruikt om een confrontatie met de ordediensten uit te lokken en een onveiligheidsgevoel te creëren.

  2. De bescherming van de hulpdiensten in wijken waar onrust heerst is een opdracht van ordehandhaving waarin de politie investeert. De samenwerking tussen hulp- en politiediensten wordt in dat domein en op die plaatsen georganiseerd.

    Wetgevend is er in het verleden al een initiatief genomen met de omvorming van het artikel 410bis van het strafwetboek dat voorziet in een strafverzwaring voor feiten gepleegd ten opzichte van hulpverleners.