Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6017

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Politie - Toepassing van de taalwetten

politie
gemeentepolitie
taalgebruik
geografische spreiding

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
8/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4641

Vraag nr. 4-6017 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het is zo dat wanneer bij grotere evenementen, manifestaties, ordediensten, …, de lokale politiezones niet over voldoende manschappen beschikt, zij onder andere beroep kunnen doen op de federale politie.

De agenten van de federale politie die overal in het land worden ingezet, zijn niet per se perfect tweetalig. Het komt dan ook voor dat politieagenten worden gestuurd naar gemeenten die in een taalgebied liggen waarvan de agent de taal niet of niet voldoende machtig is.

Uit eerdere parlementaire vragen blijkt dat indien deze agenten die de taal niet machtig zijn, kunnen geconfronteerd worden met derden tijdens de uitvoering van hun job, de vragende instantie, in casu de lokale politie, hiervan op voorhand formeel wordt verwittigd.

Graag had ik geweten in hoeveel gevallen dit reeds is voorgevallen in 2007 en 2008. Graag opsplitsing per taalgebied.

Antwoord ontvangen op 8 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen:

Er bestaan geen cijfergegevens met betrekking tot de inzet van personeelsleden van een ander taalregime dan deze van het gebied waarnaar ze als steun worden gestuurd.

Voor de voorzienbare gebeurtenissen tracht de federale politie zoveel als mogelijk personeelsleden in te zetten van hetzelfde taalregime als dat van de regio waar ze worden ingezet. Wanneer personeelsleden van hetzelfde taalregime evenwel niet meer beschikbaar zouden zijn, wordt de aanvragende politiezone hierover geïnformeerd door de directeur-coördinator. Dergelijk probleem van onbeschikbaarheid doet zich ongeveer vijf keer per jaar voor.

In het geval personeelsleden van een ander taalregime worden ingezet, zijn zij een minderheid binnen de eenheid waarvan de leiding berust bij een personeelslid dat de taal van de regio machtig is.

Voor grote opdrachten of opdrachten met een nationaal of internationaal karakter (zoals bijvoorbeeld de 24 uren van Francorchamps) vraagt de aanvrager soms expliciet zelf anderstalige steun. Ook in dergelijke situaties berust de leiding uiteraard bij een personeelslid dat de taal van de regio machtig is.

Voor onvoorzienbare gebeurtenissen (zoals de stakingen in de gevangenissen) is de kans dat personeelsleden van een ander taalregime worden ingezet veel groter gelet op het dringend karakter ervan. Maar zelfs in die hypothese tracht de federale politie in de mate van het mogelijke voor die gebeurtenissen personeelsleden in te zetten die behoren tot hetzelfde taalregime als dat van de regio waar de gebeurtenis plaatsvindt.