Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5316

van Alain Destexhe (MR) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Softenon - Slachtoffers - Aantal - Medische steun - Vergoeding - Excuses van de Staat aan de slachtoffers

geneesmiddel
inspectie van geneesmiddelen
vroegste kinderjaren
gehandicapte
slachtofferhulp
moederschap

Chronologie

7/12/2009 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010 )
6/5/2010 Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4856

Vraag nr. 4-5316 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat in BelgiŽ Softenon werd verkocht, een geneesmiddel op basis van thalidomide, dat samen met Enterosediv en Noctimid op de markt werd gebracht.

De tragische gevolgen van dat geneesmiddel voor de gezondheid van de babyís van vrouwen die Softenon tijdens hun zwangerschap toegediend kregen, moeten niet meer worden aangetoond. Er zijn vandaag nog altijd mensen die de gevolgen dragen van het gebrek aan scherpzinnigheid en voorzorg van de overheid in die periode die, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, de verkoop van het geneesmiddel heeft toegelaten vooraleer het heel het proefproces had doorlopen.

De Zweedse regering zou in 1970 de slachtoffers van thalidomide hebben vergoed door aan ieder van hen 55.000 euro uit te betalen. Sedert die datum ontvangen de Zweedse slachtoffers twee keer per jaar een compensatie van de firma die de betrokken producten op de markt heeft gebracht.

Hoe is de situatie in BelgiŽ? Hoeveel Softenon-slachtoffers zijn in BelgiŽ nog in leven? Welke medische steun en begeleiding krijgen ze? Welke vergoeding hebben ze van de Belgische Staat ontvangen? Heeft de Belgische Staat de slachtoffers al excuses aangeboden, ten tijde van de gebeurtenissen of meer recentelijk?