Mexicaanse griep - Informatiecampagnes - Doven en slechthorenden - Andere bijzondere doelgroepen
infectieziekte
epidemie
bewustmaking van de burgers
faciliteiten voor gehandicapten
7/12/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010) |
30/3/2010 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4829
De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid heeft de voorbije weken en maanden een grootschalige en multimediale informatiecampagne (via website, folders voor reizigers, brochures voor volwassenen en kinderen, etc.) opgezet naar aanleiding van de verspreiding van de zogenaamde Mexicaanse griep (griepvirus A/H1N1) in België.
Via mijn buitenlandse contacten verneem ik dat de overheid in Frankrijk bij het informeren van de bevolking de moeite heeft genomen om ook initiatieven uit te werken speciaal gericht op doven en slechthorenden. Enerzijds worden in ziekenhuizen informatiesessies georganiseerd die getolkt worden door een gebarentaaltolk, anderzijds wordt een brochure verspreid met adviezen uitgedrukt in korte zinnen, die telkens vertaald werden in een reeks duidelijke pictogrammen.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
1. Worden in de Belgische ziekenhuizen informatiesessies georganiseerd specifiek gericht op doven en slechthorenden? Hoe stimuleert of ondersteunt de geachte minister eventueel dergelijke initiatieven?
2. Is zij bereid om naar het voorbeeld van Frankrijk een brochure te verspreiden die specifiek gericht is op doven en slechthorenden? Zo ja, acht zij het nuttig hierbij samen te werken met de deze doelgroep vertegenwoordigende organisaties? Zo nee, waarom niet?
3. Worden bij de informatiecampagne rond de zogenaamde Mexicaanse griep initiatieven ondernomen gericht op andere specifieke doelgroepen? Zo ja, om welke doelgroepen en initiatieven gaat het?
1. Er werden bij mijn weten door de Belgische ziekenhuizen geen informatiesessies georganiseerd, specifiek gericht op gezichtsgebrekkigen. Alle informatie-initiatieven daarentegen die door de overheid genomen werden (websites, brochures, flyers, affiches), zijn volledig toegankelijk voor deze groep en eventuele bijkomende vragen kan per brief of email gesteld worden.
2. Alle door de overheid verspreidde brochures, zijn opgesteld in een duidelijk en eenvoudig taalgebruik zodat de informatie toegankelijk is voor alle bevolkingsgroepen, ook voor de gezichtsgebrekkigen. Tot op heden werden hierover geen opmerkingen, klachten of suggesties ontvangen vanwege vertegenwoordigende organisaties. Eventuele voorstellen tot samenwerking zullen zeker positief onthaald worden.
3. Naast het beschikbaar stellen van alle informatie in minstens de drie landstalen, werd ook materiaal ontwikkeld in het Engels, Spaans, Turks en Arabisch. Ook de hygiëne-aanbevelingen werden in al deze talen verspreid. Verder wordt door mijn administratie ook steeds aandacht besteed aan de toegankelijkheid van informatie voor gezichtsgebrekkigen. Alle informatie over de A/H1N1-griep op de website van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is voor hen toegankelijk aangezien deze website reeds geruime tijd over het Anysurfer-label beschikt.
Ook voor de website www.influenza.be werd inmiddels dit label aangevraagd en wordt er over gewaakt dat de nodige aanpassingen voor deze groep zullen gebeuren.