Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4589

van Franco Seminara (PS) d.d. 25 september 2009

aan de minister van Klimaat en Energie

Internetbanken - Beveiliging - Raad voor particulieren - Commissie voor het Bank-, financie- en assurantiewezen (CBFA) - Aanbevelingen voor de banken

elektronische bankhandeling
kredietinstelling
internetsite
internet
computercriminaliteit
gegevensbescherming
Financial Services and Markets Authority
computerpiraterij

Chronologie

25/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
12/10/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4588
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4590

Vraag nr. 4-4589 d.d. 25 september 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Gebeurtenissen waarover onlangs in de pers werd geschreven, hebben de ongerustheid van de gebruikers van de internetsites van de Belgische banken nog doen toenemen, hoewel de spaartegoeden van hun klanten geen ongewenste aderlatingen hebben ondergaan.

Zo heeft een Roemeense computerpiraat gegevens bemachtigd die door klanten van ING en Dexia worden gebruikt om bepaalde delen van de internetsites van die banken te bezoeken.

Het gaat weliswaar niet om gevoelige gegevens, maar toch heeft hij op die manier de kwetsbaarheid van de beveiligingssystemen van die twee instellingen kunnen aantonen.

De beveiliging wordt in BelgiŽ thans beheerd via het gebruik van een identificatiecode en toegangs- en transactiewachtwoorden.

Het systeem van de codes die door een Digipass worden verstrekt waarborgt de bankoperaties wel voldoende, maar dat neemt niet weg dat de vermenigvuldiging van het aantal gevallen van hackers die erin slagen toegang te krijgen tot de gebruikersgegevens aantoont dat men op zijn hoede moet blijven. Dat geldt vooral voor de computers van particulieren die thuis bankoperaties verrichten.

Ik heb volgende vragen :

1. Bij de particulieren blijken er enorm veel zwakke plekken te zijn in de beveiliging. Op welke manier kunt u hen geruststellen?

2. Heeft de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), die ter zake bevoegd is, controle-initiatieven genomen?

3. Welke aanbevelingen geeft ze de banken voor de beveiliging van financiŽle transacties op het internet?

Antwoord ontvangen op 12 oktober 2009 :

Ik deel aan het geachte lid mee dat deze vraag niet tot mijn bevoegheden behoort maar tot die van de minister van Financiën, aan wie deze vraag eveneens werd gesteld.