Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4581

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 25 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

FOD Financiën - Stafdienst Secretariaat en Logistiek - Taalkaders - Gebrek aan evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen - Maatregelen

ministerie
Vaste Commissie voor Taaltoezicht
taalgebruik
overheidsapparaat
belastingadministratie

Chronologie

25/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
28/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4581 d.d. 25 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit het jaarverslag van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht voor het jaar 2008 blijkt dat zich op 1 april van dat jaar ernstige scheeftrekkingen voordeden bij de Stafdienst Secretariaat en Logistiek van de FOD Financiën. Vergeleken met vorig jaar is de situatie zelfs nog erger geworden.

Wat de lagere trappen betreft, met een verhouding van 44,90% Franstaligen tot 55,10% Nederlandstaligen, is er een evenwichtsverstoring op de derde trap (47 Franstaligen - 44 Nederlandstaligen, dus een verhouding van 51,64% Franstaligen tot 48,36% Nederlandstaligen), op de vierde trap (25 Franstaligen - 22 Nederlandstaligen, dus een verhouding van 53,19% Franstaligen tot 46,81% Nederlandstaligen), en op de vijfde trap (98 Franstaligen - 92 Nederlandstaligen, een verhouding van 51,57% Franstaligen tot 48,43% Nederlandstaligen).

Zijn deze scheeftrekkingen intussen rechtgezet? Welke maatrgelen heeft de geachte minister reeds genomen om soortgelijke evenwichtsverstoringen te voorkomen? Hoe verklaart hij het feit dat àl deze scheeftrekkingen in het voordeel van de Franstaligen zijn? Wijst dit niet op een systematische discriminatie?

Antwoord ontvangen op 28 oktober 2009 :

Ik heb de eer het geachte lid mede te delen dat bij de Stafdienst Secretariaaat en Logistiek van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën er op 1 april 2008 inderdaad een afwijking kon worden vastgesteld tussen de effectieve bezettingspercentages en deze bepaald bij het koninklijk besluit van 19 december 2005 tot vaststelling van de taalkaders van de FOD Financiën.

Er was bij de voormelde Stafdienst in de taaltrappen 3 , 4 en 5 een overbezetting langs de Franse taalrol.

Op heden kon de toestand enkel in de derde trap in aanzienlijke mate worden gecorrigeerd . Op 30 september 2009 bedroeg de bezetting in de Nederlandse taalrol er 44 personeelsleden of een bezettingspercentage van 51,2 % , terwijl langs de Franse taalrol er 42 peroneelsleden in dienst waren , hetgeen een bezettingspercentage van 48,8 % betekent. Ongeveer de helft van de nodige correctie kon dus worden gerealiseerd.

In de trappen vier en vijf kon er slechts een minimale correctie worden gerealiseerd ten overstaan van de toestand op 1 april 2008 . Op 30 september 2009 was de bezetting in de vierde taaltrap 47,5 % voor de Nederlandse taalrol en 52,5 % voor de Franse taalrol , terwijl voor de vijfde taaltrap de Nederlandse bezetting 48,7 % bedroeg en de Franse 51,3 %.

Mijn Departement streeft er uiteraard constant naar om voor elke taaltrap en voor elke entiteit de in de taalkaders voorziene bezettingspercentages zo goed mogelijk te benaderen en ik sta erop het geachte lid gerust te stellen dat hetzelfde zal gelden voor de verstoringen die zij ter sprake bracht . Het is echter onmogelijk een termijn te bepalen om deze doelstelling te bereiken.

Tijdelijke verstoringen van de bezettings-percentages voorzien in de taalkaders zijn veelal onafwendbaar , daar vertrekken van personeelsleden , ondermeer ingevolge vervroegde pensionering of aanvaarding van een andere betrekking , niet steeds tijdig kunnen worden ondervangen door bijkomende versterkingen.

Deze tijdelijke verstoringen zorgen in sommige trappen , bij sommige entiteiten, nu eens voor een lichte overbezetting langs de Franse taalrol en in andere gevallen voor een lichte overbezetting langs de kant van de Nederlandse taalrol.