Crisis - Bouwsector - BTW-maatregel - Verlenging tegen dezelfde voorwaarden
monetaire crisis
bouwnijverheid
BTW-tarief
verbetering van woningen
25/9/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009) |
28/10/2009 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4578
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4579
Bijna een kwart van de Vlaamse bouwondernemers vreest in moeilijkheden te komen als de crisis nog lang aanhoudt. Dat blijkt uit de bouwbarometer van Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. De barometer komt voor het derde kwartaal van 2009 uit op 100,2 punten. Dat betekent dat er bij de bedrijfsleiders evenveel optimisten als pessimisten zijn. Zo denkt 54 procent dat de bodem van de crisis nog niet bereikt is. "Een herstel van de bouw is nog niet aan de orde en wordt pas in de tweede jaarhelft van 2010 verwacht", tenminste als "de overheid blijft investeren en de herstelmaatregelen verlengd worden", zegt Bouwunie. Als de crisis blijft aanslepen, vreest een deel van de aannemers problemen als moeilijkheden als betalingsproblemen (63 procent), te weinig werk (54 procent), ontslagen (29 procent) en faillissement (22 procent). De meest positieve geluiden komen uit de renovatiesector; de ondernemingen die vooral met bedrijfsbouw bezig zijn, hebben het daarentegen erg moeilijk. Het segment van de nieuwbouw van woningen gaat een erg moeilijk 2010 tegemoet als de BTW-maatregelen niet verlengd worden, zegt Bouwunie. In het kader van de economische herstelmaatregelen besliste de federale regering onder meer om de BTW in de bouw te verlagen naar 6 procent op de eerste schijf van 50 000 euro wanneer men in 2009 een nieuwe woning bouwt of aankoopt. Deze maatregel is uiterst succesvol en voorkomt veel ontslagen. Gezien het economisch herstel precair is en gezien de grote impact van de bouwsector op onze economie is verlenging van de BTW verlaging inderdaad noodzakelijk.
Is de geachte minister vertrouwd met de vraag vanwege de ganse bouwsector om de verlaagde BTW-maatregelen van 2009 te verlengen met minstens een jaar en kan hij de impact tot op heden van deze maatregel aangeven wat betreft het behoud van werkgelegenheid?
Kan hij bevestigen dat de verlaagde BTW ook in 2010 van toepassing zal zijn en dit met dezelfde modaliteiten? Zo neen, kan hij de impact op de werkgelegenheid overlopen bij schrapping van deze maatregel? Zo ja, kan hij dit toelichten?
Ik kan u meedelen dat ondanks de algemene terugval van de economische activiteit in de bouwsector, de maatregelen genomen in het kader van het relanceplan positieve effecten hebben.
De regering stelt daarom voor om de verlaging van het btw-tarief voor de werken in onroerende staat en de ermee gelijkgestelde handelingen bedoeld in de artikelen 1quater, 1quinquies en 1sexies van het koninklijk besluit nr. 20 inzake btw-tarieven te verlengen tot en met 31 december 2010 op voorwaarde dat er vóór 1 april 2010 een stedenbouwkundige vergunning voor bedoelde werken wordt aangevraagd.
Het verlaagde btw-tarief van 6 % blijft derhalve van toepassing op de afbraak en de daarmee gepaard gaande heropbouw van woningen, de werken in onroerende staat en de ermee gelijkgestelde werken bij de oprichting van een woning en de levering van woningen over een totale gecumuleerde maatstaf van heffing van 50 000 euro, exclusief btw en tenslotte de huisvesting in het kader van het sociaal beleid.