Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4137

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 17 augustus 2009

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, belast met Personen met een handicap, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Fonds ter bevordering van de toegang tot arbeid voor personen met een handicap

begrotingsfonds
begrotingscontrole
werknemer met een beperking

Chronologie

17/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/9/2009)
9/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4137 d.d. 17 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan u mij met betrekking tot het Fonds ter bevordering van de toegang tot arbeid voor personen met een handicap het volgende meedelen:

1. Hoe groot was het bedrag in dit fonds op 1 januari 2008, op 1 januari 2009 en op dit ogenblik?

2. Worden deze gelden belegd en zo ja via welke beleggingen?

3. Welke zijn in dat geval de eventuele verliezen die werden geboekt ingevolge de banken- en financiële crisis van het afgelopen jaar?

Antwoord ontvangen op 9 november 2009 :

Ik heb de eer het antwoord op haar vragen te geven :

Het interprofessioneel akkoord 2005-2006 voorzag « om een budget van vijf miljoen euro [te] voorzien om de toegang tot arbeid voor mindervaliden te verbeteren ». De sociale partners hadden de Regering gevraagd « om met deze vijf miljoen euro een speciaal fonds te financieren dat paritair beheerd wordt door de sociale partners, vertegenwoordigers van de regering en vertegenwoordigers van gehandicaptenverenigingen. Het doel was mensen met een handicap aan het werk te houden of aan het werk te helpen door het financieren van de aanpassing van de werkplek en/of de opleiding van werknemers met een handicap en/of van hun collega’s, zonder daarbij de regionale bevoegdheden in deze materie te doorkruisen ».

De wettelijke basis daarvoor werd uitgewerkt (wet van 3 juli 2005 –artikel 22).

Het interprofessioneel akkoord 2009-2010 heeft de situatie gewijzigd. Het bevat nu de volgende bepaling: « Het voormelde budget voor activering van werkloosheidsuitkeringen zal verder worden versterkt door het budget van het Fonds voor gehandicapten opgericht in uitvoering van het ontwerp van interprofessioneel akkoord voor de periode 2005-2006 (vijf miljoen euro) toe te voegen, dat daar zal worden bestemd voor acties ten behoeve van werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid ».

Artikel 56 van de economische herstelwet van 27 maart 2009 (Belgisch Staatsblad van 7 april 2009) heeft het fonds dus afgeschaft met toepassing van het interprofessioneel akkoord. In de memorie van toelichting staat evenwel het volgende: « [de middelen zullen], meer specifiek, voor acties ten behoeve van werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid, ingevolge hun handicap, gebruikt worden ».

Rekening houdend met die ontwikkelingen en het feit dat het Fonds nooit concreet in werking is getreden is de vraag over de beleggingen en de gevolgen van de financiële crisis dus niet relevant.

De aanwending van de middelen van het fonds valt onder de bevoegdheid van de minister van Werk.