Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4068

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 14 augustus 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Fonds voor de preventie van zware ongevallen

begrotingsfonds
begrotingscontrole
industrieel risico
ramp door menselijk toedoen
bedrijfsongeval

Chronologie

14/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/9/2009)
22/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4068 d.d. 14 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan u mij voor het Fonds voor de preventie van zware ongevallen het volgende meedelen:

1. Welk is de reglementaire of wetgevende basis?

2. Wat is het opzet ervan?

3. Wie of welke instantie beheert het fonds?

4. Op welke wijze is het fonds verplicht te rapporteren over zijn activiteiten? Is deze rapportage openbaar?

5. Op welke wijze oefent de overheid controle uit op dit fonds?

6. Met welke bijdragen wordt het gespijsd?

7. Hoe groot was het bedrag in dit fonds op 1 januari 2008, op 1 januari 2009 en op dit ogenblik?

8. Worden deze gelden belegd en zo ja via welke beleggingen?

9. Welke zijn in dat geval de eventuele verliezen die werden geboekt ingevolge de banken- en financiële crisis van het afgelopen jaar?

10. Welke begunstigden kunnen desgevallend van dit fonds gebruik maken?

11. Hoeveel begunstigden/instellingen/projecten… kregen desgevallend in 2009 een uitkering uit dit fonds en welk was het totaalbedrag aan uitkeringen? Graag een opsplitsing per gewest.

Antwoord ontvangen op 22 oktober 2009 :

  1. De wettelijke basis van het "Fonds voor preventie van zware ongevallen" is de wet van 21 januari 1987 ter stijving van het fonds voor risico's van zware ongevallen en van het fonds voor preventie van zware ongevallen.

  2. Het "Fonds voor preventie van zware ongevallen" werd opgezet om de kosten te dekken van de preventieopdrachten die verband houden met de beheersing van de gevaren van zware chemische ongevallen in de zogenaamde Seveso-bedrijven.

  3. Het "Fonds voor preventie van zware ongevallen" wordt beheerd door de Federale Overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

  4. Er is geen verplichting voorzien om te rapporteren over de activiteiten van het "Fonds voor preventie van zware ongevallen". De activiteiten van het fonds worden uitgevoerd door de Afdeling van het toezicht op de chemische risico's en deze activiteiten worden gerapporteerd in het jaarverslag van de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het Werk dat jaarlijks wordt gepubliceerd op de website www.werk.belgie.be.

  5. Het "Fonds voor preventie van zware ongevallen" is een begrotingsfonds in de zin van artikel 45 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991 en wordt gecontroleerd overeenkomstig de bepalingen van deze gecoördineerde wetten.

  6. De inkomsten van het "Fonds voor preventie van zware ongevallen" zijn afkomstig van een jaarlijkse heffing die is opgelegd aan de zogenaamde Seveso-bedrijven. Een gedeelte van de opbrengst van deze heffing, ten belope van twee miljoen euro, is bestemd voor het "Fonds voor preventie van zware ongevallen". Het saldo van de opbrengst van de jaarlijkse heffing is bestemd voor het "Fonds voor risico's van zware ongevallen" van de FOD Binnenlandse Zaken.

  7. Het beschikbare krediet van het fonds bedraagt ca. 7,4 miljoen euro op 1 januari 2008, ca. 7,9 miljoen euro op 1 januari 2009 en ca. 8,9 miljoen euro op dit ogenblik.

  8. Het geld wordt niet belegd.

  9. Geen

  10. Buiten de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg zijn er geen begunstigden die gebruik kunnen maken van het fonds.

  11. Geen.