Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3954

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 7 augustus 2009

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, belast met Personen met een handicap, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Handicap - Evaluatieprocedure - Autonomiecriteria

gehandicapte
evaluatiemethode
medische gegevens
medische expertise
faciliteiten voor gehandicapten
Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap
kind

Chronologie

7/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/9/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-6231

Vraag nr. 4-3954 d.d. 7 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In haar beleidsnota van 5 november 2008 presenteerde uw voorgangster, mevrouw Julie Fernandez Fernandez, een kwaliteitsplan dat de werking van de directie-generaal personen met een handicap dient te optimaliseren. Eén luik betreft het verbeteren van de procedure voor de evaluatie van een handicap.

Ten eerste wilde uw voorgangster de medische evaluatieprocedure door een externe consultant laten analyseren zodat er een systematische procedure voor kwaliteitscontrole kan worden ontwikkeld.

Ten tweede werd een werkgroep belast met het uitwerken van aanbevelingen inzake de interpretatie van de medisch-wettelijke autonomiecriteria. Het streefdoel is op die manier tot nauwkeurige en transparante richtlijnen te komen bij de medische evaluatie van de handicap.

Ten derde werd een werkgroep belast met het uitwerken van specifieke criteria om de bijzondere situatie van kinderen met een handicap verblijvend in residentiële instellingen adequater te kunnen evalueren.

Ten vierde kondigde uw voorgangster aan een koninklijk besluit te zullen uitvaardigen met het oog op de optimalisering van de evaluatie van een handicap bij zuigelingen.

Graag had ik u hierover volgende vragen gesteld:

1. Welke stappen werden al ondernomen inzake de doorlichting van de medische evaluatieprocedure? Aan welke consultant werd deze analyse toevertrouwd? Hoe werd deze consultant geselecteerd? Werd dit onderzoek reeds afgerond? Zo ja, wat zijn de conclusies? Zo nee, tegen wanneer mogen de resultaten verwacht worden? Indien er reeds conclusies zijn, werden deze afgetoetst met de Hoge Raad voor Personen met een handicap en met de diverse belangengroepen? Zo ja, wat waren hun reacties? Zo neen, waarom niet?

2. Welke activiteiten heeft de werkgroep belast met het uitwerken van aanbevelingen inzake de interpretatie van de medisch-wettelijke autonomiecriteria reeds ontplooid? Op basis van welke criteria werd deze werkgroep samengesteld? Hoeveel leden telt deze werkgroep? Werden definitieve aanbevelingen al geformuleerd? Zo ja, welke zijn deze? Zo nee, tegen wanneer mogen deze verwacht worden?

3. Welke activiteiten heeft de werkgroep belast met het uitwerken van specifieke criteria om de bijzondere situatie van kinderen met een handicap verblijvend in residentiële instellingen adequater te kunnen evalueren, al ontplooid? Op basis van welke criteria werd deze werkgroep samengesteld? Hoeveel leden telt deze werkgroep? Werden deze criteria reeds gefinaliseerd? Zo ja, wat zijn ze? Zo nee, tegen wanneer mogen deze verwacht worden?

4. Welke stappen werden al ondernomen inzake het opstellen van het beloofde koninklijk besluit over de optimalisering van de evaluatie van een handicap bij zuigelingen? Heeft de nationale raad voor personen met een handicap hier al advies over uitgebracht? Zo ja, wat was het advies? Zo nee, tegen wanneer mag dit verwacht worden? En tegen wanneer mag de inwerkingtreding van het koninklijk besluit verwacht worden?