Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2808

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 22 januari 2009

aan de minister van Justitie

Politierechtbank van Vilvoorde - Aantal behandelde zaken per zitdag - Inlassing van een lunchpauze

strafrechtspraak
strafprocedure
rechten van de verdediging
gerechtelijke achterstand

Chronologie

22/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/2/2009)
20/5/2009Antwoord

Vraag nr. 4-2808 d.d. 22 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs vernam ik dat zich op de zitting van 10 december 2008 van de politierechtbank te Vilvoorde enkele bijzondere feiten voordeden.

Volgens een aantal gedaagden waren er een onbehoorlijk groot aantal dossiers voorzien voor behandeling, zodat het onmogelijk bleek om voor elke zaak de redelijk vereiste tijd uit te trekken ter grondige behandeling.

Bovendien liep hierdoor de zitting uit over de middag, zodat een aantal gedaagden niet de kans kregen om een lunch te nuttigen, hetgeen onverantwoord is gezien de daling van de bloedsuikerspiegel wanneer men niet op geregelde tijdstippen voeding tot zich neemt. In ons land is het uit gezondheidsoverwegingen gebruikelijk om ergens tussen 12 en 14 uur te lunchen.

Tevens weigerde de politierechter om de nodige pauze te voorzien of desgevallend een aantal zaken te verdagen om aan voormelde grieven te voldoen.

Enkel in zaken waarvoor de gedaagden een advocaat inhuurden werd de mogelijkheid geboden om dossiers uit te stellen.

Een burger die gedagvaard wordt voor een rechtbank is nochtans niet wettelijk verplicht een advocaat te nemen om zijn belangen te verdedigen en het al dan niet inhuren van een advocaat kan dan ook geen gevolgen hebben voor de behandeling van zijn/haar dossier.

Deze bijzondere feiten vonden plaats op een bepaalde zitting op een bepaalde dag, maar ik vrees dat het hier gaat om een praktijk die ook geldt voor andere rechtbanken en hoven van dit land.

Daarom deze vragen :

Hoeveel zaken stonden er op 10 december 2008 op de rol van de voormelde politierechtbank ?

Hoeveel zaken staan er gemiddeld op de rol van een gemiddelde zitting van voormelde politierechtbank ?

Is er een achterstand in behandeling van zaken bij voormelde politierechtbank ?

Houdt de politierechter zitting tussen bepaalde uren of gaan de zittingen van voormelde politierechtbank altijd door over de middag tot alle voorziene dossiers behandeld zijn ?

Kan de geachte minister akkoord gaan met de stelling dat er een minimale pauze dient voorzien te worden rond de middag om de gedaagde burgers toe te laten een lunch te nemen ? Zal hij hierover de nodige instructies doen toekomen op de rechtbanken en hoven van dit land ?

Antwoord ontvangen op 20 mei 2009 :

Wat de politierechtbank van Vilvoorde betreft leert het werkingsverslag van vrederechters en rechters in politiezaken van het hof van beroep van Brussel van 2007 dat de vaststellingstermijn bij de politierechtbank van Vilvoorde acht maanden bedraagt, wat langer is dan Leuven en Halle, maar in de politierechtbank van Vilvoorde werd net als in die van Leuven en Halle steeds uitspraak gedaan binnen de maand na het sluiten van de debatten. De drie politierechters in Vilvoorde hebben in 2007 maar liefst 12 607 vonnissen in strafzaken uitgesproken.

Conform artikel 66 van het Gerechtelijk Wetboek stelt de Koning het aantal, de dagen en de duur van de zittingen van de politierechtbanken vast, maar dit gebeurt steevast op advies van de rechter in de politierechtbank.

Het aantal en de dagen van de gewone zittingen van de vredegerechten en van de politierechtbanken zijn vastgesteld in bijgaande tabellen van het koninklijk besluit van 10 augustus 2001 tot vaststelling van het aantal, de dagen en de duur van de gewone zittingen van de vredegerechten en van de politierechtbanken van het Rijk is aangegeven. De gewone zittingen van de vredegerechten en van de politierechtbanken duren reglementair ten minste drie uur.

Voor de politierechtbank van Vilvoorde zijn er in strafzaken drie zittingen per week en twee per maand, maandag, dinsdag en vrijdag om 9 u alsook de tweede en de vierde woensdag van de maand om 9 u. Voor burgerlijk zaken twee per week en twee per maand, op dinsdag om 14 u.30 en donderdag om 9 u. alsook de eerste en de derde woensdag van de maand om 9 u. Er zijn geen einduren voorzien, en een zitting moet ten minste drie uur duren, zodat de zitting ten minste tot 12 uur moet duren.

De wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector, voorziet wel in het recht op een middagpauze van een half uur voor werknemers in de openbare sector. Dit geldt ook voor griffiers.

Het lijkt mij opportuun de rechter in de politierechtbank de nodige flexibiliteit te geven in het organiseren van de werkzaamheden van zijn rechtbank in het licht van de werklast, eerder dan dat de regering een einduur vastlegt aan de rechtbanken. Dit laat op zijn minst toe om in te spelen op occasionele omstandigheden.