Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-272

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 30 januari 2008

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Selor - Rekenhof - Tekortkomingen in de boekhouding

SELOR
verificatie van de rekeningen
Rekenhof (België)

Chronologie

30/1/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/2/2008)
22/2/2008Antwoord

Vraag nr. 4-272 d.d. 30 januari 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij de controle van de rekeningen over het jaar 2004 van Selor (FOD Personeel en Organisatie) heeft het Rekenhof in zijn 163ste Boek op meerdere tekortkomingen gewezen.

Volgens artikel 10 van het koninklijk besluit van 15 december 1994 moeten op te stellen rekeningen ter goedkeuring worden voorgelegd aan het beheerscomité, toegestuurd aan de minister van Financiën en voorgelegd aan het Rekenhof. Voor 2004 werd enkel de beheersrekening goedgekeurd door het beheerscomité. De uitvoeringsrekening werd wel degelijk opgemaakt en voorgelegd aan het beheerscomité, maar als zodanig nooit door dit beheerscomité goedgekeurd. De staat van activa en passiva werd zelfs helemaal niet opgesteld.

Ook bij de kasverrichtingen werd een fout gemaakt. Selor heeft een bedrag in speciën niet in zijn beheersrekening opgenomen. Kasuitgaven en -ontvangsten moeten nochtans dagelijks worden geboekt. Bovendien moet de kastoestand op 31 december van elk jaar worden onderzocht en in een proces-verbaal worden vastgelegd.

In de uitvoeringsrekening werden de van een vorig boekjaar overgedragen rechten verminderd met 129 117,56 euro. Deze vermindering had moeten steunen op een beslissing van de bevoegde ordonnateur, gestaafd met de nodige documenten, maar dat is niet gebeurd. De begrotingskredieten in de uitvoeringsrekening stemmen niet overeen met de bij wet goedgekeurde kredieten. De kredieten voor uitgaven zijn overschreden voor de bezoldigingen (183 538,69 euro) en de investeringskosten (518 502,99 euro). Selor kon hiervoor een inhoudelijke verklaring geven, maar dat verandert niets aan het feit dat de bij wet goedgekeurde (uitgaven)kredieten het limietbedrag vormen tot beloop waarvan welbepaalde uitgaven kunnen gebeuren. De overschrijding van deze limiet is in strijd met de wetgeving op de rijkscomptabiliteit. In de investeringsuitgaven zijn bovendien ten onrechte werkingskosten opgenomen, en vice versa.

Werd de uitvoeringsrekening voor 2004 intussen goedgekeurd door het beheerscomité? Werd de staat van activa en passiva intussen reeds opgesteld? Waaraan waren deze vertragingen te wijten? Welke maatregelen werden intussen genomen om zulke vertragingen te voorkomen?

Welke maatregelen werden reeds genomen om de kasverrichtingen bij Selor nauwkeurig te controleren, en om overschrijdingen van de bij wet goedgekeurde kredieten te voorkomen?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2008 :

De uitvoeringsrekening van de begroting 2004 werd tot op heden niet voorgelegd aan het Beheerscomité, want dit werd niet gevraagd door het Rekenhof. Ingevolge de audit van de rekeningen van 2004 heeft SELOR zich er toe verbonden elk jaar de drie rekeningen voorzien in het koninklijk besluit van 15 december 1994 betreffende het financiële beheer van SELOR, te weten de beheersrekening, de rekening van uitvoering van de begroting en de staat van activa en passiva, op te maken en voor te leggen aan het Beheerscomité. Het Beheerscomité dat op 15 maart 2006 bijeenkwam, heeft aldus deze rekeningen voor 2005 goedgekeurd. Wat het jaar 2006 betreft, werden deze drie rekeningen goedgekeurd op 14 maart 2007.

Zoals hierboven vermeld heeft SELOR op 31 december 2005 voor het eerst een staat van activa en passiva opgemaakt. SELOR is aldus tegemoetgekomen aan de verbintenis aangegaan met het Rekenhof waarvan sprake in het verslag van het Hof van 24 november 2005 om in de loop van het jaar 2005 de nodige voorbereidingen te treffen om een (eerste) staat van activa en passiva op te kunnen maken op 31 december 2005. Zo heeft SELOR in het begin van 2005 de dubbele boekhouding ingevoerd en een « boekhoudkundig plan » opgesteld. Hierdoor was het mogelijk op 31 december 2005 de eerste staat van activa en passiva op te maken.

Wat betreft de aanrekening van de « kassauitgaven » heeft het Rekenhof in 2005 voor de eerste keer de opmerking geformuleerd volgens dewelke de kassaldi op 1 januari en 31 december eveneens vermeld dienden te worden op de beheersrekening. Het ontbreken van dit saldo op de beheersrekeningen van de vorige jaren heeft nooit het voorwerp uitgemaakt van opmerkingen. Sinds de officiële opmerking die in november 2005 werd geformuleerd door het Rekenhof (wat betreft de rekeningen 2004) heeft SELOR dus — vanaf de beheersrekening 2005 (opgesteld op 1 januari 2006) — het kassaldo in zijn beheersrekening opgenomen. Bovendien rekent SELOR, zoals werd gemeld aan het Rekenhof, sinds 1 augustus 2005 elke uitgave/ontvangst die via de kassa gemaakt wordt automatisch aan.