BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
24 juni 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9385

de Anke Van dermeersch (Vlaams Belang)

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken
________
Nationale Bank - Filialen - Agentschappen - Sluiting filiaal van Antwerpen - Toekomst
________
centrale bank
dochteronderneming
papiergeld
opheffing van de zaak
________
24/6/2013Verzending vraag
31/7/2013Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9385 d.d. 24 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naast haar hoofdzetel in Brussel, beschikt de Nationale Bank (NBB) over twee bijbanken, één in Antwerpen en één in Luik, en drie agentschappen, met name in Hasselt, Kortrijk en Bergen.

De vestiging in Antwerpen beëindigt op 30 september haar dienstverlening aan het publiek en wordt volgens de huidige planning op 1 januari 2014 definitief gesloten. Daarmee zal het eclectische gebouw van architect Hendrik Beyaert, dat een belangrijk onderdeel is van het stadsbeeld van Antwerpen, leeg komen te staan.

Het is onbegrijpelijk dat het economische hart van Vlaanderen geen vestiging van de NBB meer zal hebben, terwijl de andere vernoemde steden, die economisch veel minder belangrijk zijn dan Antwerpen, daar wel nog zullen over beschikken.

1) Om welke redenen wordt de bijbank te Antwerpen gesloten? Welke economische logica moet hierachter worden gezocht? Is de minister van zin om deze beslissing nog terug te draaien?

2) Kan mij een overzicht worden gegeven van de omzet/het werkvolume dat in elk van deze filialen in 2012 werd gerealiseerd?

3) Wat is de toekomst van de bijbank in Luik en de drie agentschappen elders in het land?

4) Wat gaat er gebeuren met het gebouw waarin de NBB in Antwerpen is gevestigd?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2013 :

De Nationale Bank (NBB) heeft aangekondigd de activiteiten van haar vestiging in Antwerpen op 1 januari 2014 stop te zetten. Als gevolg van de sterk verminderde bedrijvigheid in de bankbiljettenverwerking waren het in stand houden van de activiteiten in Antwerpen en de daartoe vereiste investeringen niet langer te rechtvaardigen.

De biljettenrecyclage buiten de Bank neemt sterk toe. Meer en meer financiële instellingen beschikken over selfservice automaten die de ter plaatse ontvangen biljetten recycleren.

Hoewel er meer bankbiljetten in omloop zijn, daalt het deel bankbiljetten dat door de Bank wordt behandeld. Van het totaal wordt nu al 27,6 % buiten de Bank gerecycleerd en dit zal alleen nog toenemen. Een tweede belangrijk feit is dat op 1 november 2012 BNP Paribas Fortis zijn resterende cashcenters sloot in Antwerpen, waardoor een belangrijke klant weg viel.

In 2009 werden in Antwerpen nog 117 miljoen biljetten afgestort; voor 2013 verwacht men er slechts 52 miljoen, minder dan de helft dus.

Naast het argument van de significante activiteitsdaling, heeft ook de ligging van het gebouw in Antwerpen een rol gespeeld in de intentie tot sluiting. Het gebouw en de ligging ervan zijn niet geschikt voor de moderne industriële noden die de cashhandling stelt en het ligt bovendien te dicht bij Brussel.

De sluiting van de vestiging van Antwerpen kadert in de rationele bedrijfsvoering van de Bank, die haar netwerk van vestigingen steeds heeft aangepast aan de wijzigende behoeften van het biljettenverkeer. Sinds 1974 werden 38 vestigingen gesloten. Beslissingen omtrent de organisatie van de activiteiten in de hoofdzetel en de vestigingen, inclusief beslissingen omtrent eventuele sluitingen van vestigingen, behoren tot de exclusieve bevoegdheid van het Directiecomité van de Nationale Bank. De minister van Financiën heeft noch de bevoegdheid, noch enige behoefte om tussen te komen in bedrijfseconomische beslissingen van de Bank.

Percentage behandelde biljetten per vestiging voor 2012:

  • Antwerpen

  • Hasselt

  • Kortrijk

  • Liège

  • Mons

    Totaal vestigingen

  • Hoofdkas Brussel

    Totaal

10.00 %

5 %

11 %

14 %

9 %

49 %

51 %

100 %

De toekomst van de bijbanken hangt af van de evolutie van de biljettenomloop en van een project voor een nieuw samenwerkingsmodel tussen de Nationale Bank, de waardentransporteurs en de verschillende banken. Met dit project zal de Bank in haar eigen gebouwen - voor zover die geschikt zijn qua ligging en logistiek - samen met de geldtransporteurs de kwaliteit van de biljettenomloop bewaken met moderne industriële middelen. Het project wordt uitgerold in het westelijke deel van het land (Kortrijk en Mons komen in aanmerking) en in geval van succes zal het project ook geïmplementeerd worden in het oostelijke deel van het land.

Het is de intentie van de NBB om het gebouw via de procedure van een openbare verkoop van de hand te doen.