BELGISCHE SENAAT
________
Buitengewone zitting 2010
________
30 augustus 2010
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-46

de Yves Buysse (Vlaams Belang)

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie
________
Osteoporose - Behandeling - Fosamax - Terugbetaalbaarheid voor mannen
________
chronische ziekte
geneesmiddel
ziekteverzekering
remgeld
________
30/8/2010 Verzending vraag
9/6/2011 Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-46 d.d. 30 augustus 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het medicament Fosamax zorgt ervoor dat in het kader van een therapie tegen osteoporose kalk wordt opgenomen door het lichaam. Opvallend is dat er, net als bij de terugbetaling van het medicijn Forsteo, een onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Er bestaan twee soorten Fosamax: een tablet dat iedere dag moet ingenomen worden en een tablet dat slechts wekelijks moet ingenomen worden. Klaarblijkelijk is het tablet dat wekelijks ingenomen moet worden enkel terugbetaalbaar voor vrouwelijke patiŽnten.

Graag had ik van de geachte minister geweten of deze informatie correct is en waarom de wekelijkse dosissen enkel voor vrouwelijke patiŽnten terugbetaalbaar zijn?

Antwoord ontvangen op 9 juni 2011 :

De farmaceutische specialiteit Fosamax voor wekelijkse toediening wordt enkel vergoed voor de behandeling van ernstige osteoporose bij de postmenopauzale vrouw en niet voor osteoporose bij de man.

Het farmaceutisch bedrijf heeft het effect van de specialiteit Fosamax voor wekelijkse toediening bij de postmenopauzale vrouw bestudeerd en kon een significante vermindering van de incidentie van wervelfracturen aantonen. Het effect van de specialiteit Fosamax voor wekelijkse toediening bij osteoporose bij de man werd niet opgenomen in een klinische studie door het bedrijf.

In haar vergunnings- en vergoedingsaanvraag vroeg het bedrijf dan ook enkel de vergunning en de vergoeding aan van de behandeling van ernstige osteoporose bij de postmenopauzale vrouw.

Ook de generische specialiteiten van alendronaat voor wekelijkse toediening, welke vergoed zijn in hoofdstuk I, hebben enkel de indicatie voor de behandeling van ernstige osteoporose bij de postmenopauzale vrouw.