BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
19 september 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-3098

de Bart Tommelein (Open Vld)

aan de minister van Landsverdediging
________
Afghanistan - Overdracht van gedetineerden door de NAVO - Stopzetting wegens folteringen
________
Afghanistan
NAVO
gedetineerde
foltering
________
19/9/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten
________
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5027
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-3098 d.d. 19 september 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De NAVO gaat geen gedetineerden meer overbrengen naar Afghaanse gevangenissen. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat daar op grote schaal wordt gemarteld. Dat meldt de BBC.

Volgens het rapport zouden gevangenen worden geslagen en krijgen ze soms elektrische schokken toegediend. Het rapport maakt ook melding van geheime gevangenissen die door Afghaanse politiecommandanten en de geheime dienst zouden worden geleid.

In de onrustige provincie Kandahar is de NAVO al gestopt met de overdracht van gevangenen. Ook andere provincies, waaronder Kunduz en Uruzgan, zijn gewaarschuwd dat de NAVO-eenheden mogelijk stoppen met het overdragen van gevangenen vanwege zorgen over marteling. In het kader van ISAF (International Security and Assistance Force) stelt Defensie een Belgische OMLT (Operation Mentoring and Liaison Team) van het type Infanterie ter beschikking, om een Afghaanse bataljon raad te geven, te vormen en te ondersteunen, zowel tijdens de opleiding als tijdens operationele ontplooiingen.

Het doel van de OMLT is de vereiste expertise te leveren tijdens de planning en uitvoering van de opdrachten van dit Afghaanse bataljon. De inzet van het Belgische OMLT is beperkt tot het Noorden van Afghanistan. Het Belgische OMLT bestaat uit twintig militaire mentors en wordt ondersteund door negenenveertig militairen voor hun algemene steun en is actief in de desbetreffende regio Kunduz.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Hoe reageert u op het gegeven dat overgedragen gevangenen in Afghanistan werden blootgesteld aan martelingen?

2) Welke zijn de implicaties voor de NAVO missie in Afghanistan?

3) Gezien ook wij aanwezig zijn in Kunduz en er opleiding geven aan het Afghaanse leger had ik graag vernomen of wij gedurende onze aanwezigheid in Kunduz op rechtreekse of onrechtstreekse wijze (via de troepen die wij aldaar opleiden) gevangenen hebben genomen en zo ja, om hoeveel mensen gaat het en aan wie werden zij overgedragen?