BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
3 februari 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-1189

de Freya Piryns (Groen!)

aan de minister van Justitie
________
Schijnhuwelijken - Draaiboek van 10 oktober 2009 - Rondzendbrief - Inzage
________
schijnhuwelijk
________
3/2/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten
________
Verwijzing naar een vorige vraag : schriftelijke vraag 5-358
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5156
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-1189 d.d. 3 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Antwerpen, Gent, Kortrijk en Mechelen bestaat er een cel Schijnhuwelijken die verdachte huwelijksaanvragen kan onderzoeken. De werking van deze cellen is niet wettelijk geregeld, het statuut ervan is onduidelijk en de werking ervan wordt geregeld volgens zelf opgelegde normen.

Wel zijn er in een rondzendbrief van 1999 een aantal criteria omschreven die kunnen helpen in de beoordeling van een huwelijksaanvraag als een al dan niet schijnhuwelijk.

Op 10 oktober 2009 werd een nieuwe rondzendbrief met bijhorend draaiboek verzonden. Beide documenten zijn opgesteld als praktische leidraad voor politie en parketten. Deze documenten moeten voor uniformiteit zorgen in de behandeling van de aanvragen in de verschillende steden.

Dit draaiboek is niet publiek toegankelijk. In de huidige discussie die zich opdringt rond het al dan niet verstrengen van de aanpak van schijnhuwelijken, is het niet meer dan logisch dat politici die hierover mee moeten beslissen, inzage kunnen krijgen in de werking van de cellen schijnhuwelijk en de criteria en normen die ze hanteren.

Wij vragen dan ook dat dit draaiboek ons bezorgd wordt.