BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2009-2010
________
15 december 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6334

de Paul Wille (Open Vld)

aan de minister van Justitie
________
Facebook - Aanwezigheid van zedendelinquenten - Samenwerking met het gerecht - Maatregelen
________
virtuele gemeenschap
pedofilie
kinderbescherming
communicatiemiddel
internetsite
gerechtelijke vervolging
sociale media
________
15/12/2009 Verzending vraag
6/5/2010 Einde zittingsperiode
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6334 d.d. 15 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De sociale netwerksite Facebook betwistte dat 90 000 zedendelinquenten die door netwerksite MySpace geschorst werden, zich nu op Facebook zouden bevinden.

Facebook, dat onlangs zijn vijfde verjaardag vierde, benadrukt dat het beschermen van haar leden en in het bijzonder van kinderen een absolute prioriteit is. Het heeft naar eigen zeggen dan ook systemen ontwikkeld om pro-actief op te treden. Tot nog toe heeft het geen leden kunnen identificeren die op de zwarte lijst van pedofielen staan.

Doch het internetbeveiligingsbedrijf Sentinel spreekt dat tegen en zegt in enkele dagen tijd 8 478 bekende pedofielen op Facebook te hebben getraceerd. Facebook ontkent en stelt dat foute verbanden werden gelegd. Wanneer een overtreder wordt ge´dentificeerd, wordt de politie daar onmiddellijk van op de hoogte gebracht en het lidmaatschap geschorst, aldus nog de sociale netwerksite, tenzij de politie vraagt dit niet te doen in het belang van het onderzoek.

Gezien het korte voorgaande kader, volgende vragen:

1. Wat is de reactie van de geachte minister op dit bericht? Is hij akkoord dat netwerksites zoals Facebook een ideaal middel zijn voor pedofielen?

2. Heeft hij weet van het type mechanismen Facebook toepast om haar jonge leden te beschermen? Wat bedoelt Facebook met het zogenaamd pro-actief optreden? Wordt de aanleiding van dat optreden doorgegeven aan de gerechtelijke diensten?

3. Hoe verloopt de samenwerking tussen Facebook en de gerechtelijke diensten? Hoe vaak maakte het bedrijf Facebook melding bij van actieve pedofielen op hun netwerksite in 2007 en 2008? Wat beschouwt Facebook als een overtreding? Kan deze samenwerking beter? Zo ja, welke maatregelen wil hij in dit kader nemen?

4. Hoe verloopt de samenwerking tussen de het Belgisch gerecht en het internetbeveiligingsbedrijf Sentinel? Hoeveel pedofielen traceerde Sentinel in 2007en in 2008 op Facebook?

5. Wat vindt hij van het initiatief van de Engelse regering om veroordeelde pedofielen te verbieden om netwerksites zoals Facebook te gebruiken, de autoriteiten in kennis te stellen van alle e-mail-adressen die ze gebruiken, en waarbij het gebruik van een " niet bekend " e-mail-adres op de netwerksites gelijkstaat aan een celstraf?