BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2009-2010
________
7 december 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6122

de Nahima Lanjri (CD&V)

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen
________
Raad voor Vreemdelingenbetwistingen - Gebrek aan transparantie - Resultaten
________
Raad voor Vreemdelingenbetwistingen
openbaarheid van het bestuur
administratieve procedure
politiek asiel
buitenlandse staatsburger
rechtsmiddel
Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen
asielzoeker
________
7/12/2009Verzending vraag
6/5/2010Einde zittingsperiode
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3491
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-6122 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van de evaluatie van de asielprocedure werden er in de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden hoorzittingen gehouden met de instituties en organisaties die met deze procedure bezig zijn. Deze hoorzittingen gaven een goede kijk op de realiteit op het terrein.

Eén van de personen die gehoord werden, was de eerste voorzitter van de Raad voor vreemdelingenbetwistingen. Hij stelde een lijvig rapport over de historiek en de werking van de Raad te onzer beschikking. Toch bleef ik met enkele vragen zitten. Zo bestaat er een zeker gebrek aan transparantie bij de Raad. Niet alle cijfers over de aard van de arresten zijn immers beschikbaar.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen gesteld:

1. Kan de geachte minister aangeven hoeveel arresten tot respectievelijk hervorming, vernietiging en bevestiging werden uitgesproken in de procedure volle rechtsmacht sinds 1 juni 2007, uitgesplitst per jaar en per taalrol?

2. Kan zij voor de beslissingen tot hervorming aangeven in hoeveel gevallen de vluchtelingenstatus werd toegekend en in hoeveel gevallen de subsidiaire bescherming?

3. Kan zij bovenstaande gegevens zoveel mogelijk opsplitsen per nationaliteit?

4. Kan zij, voor de beslissingen tot vernietiging, een analyse maken van het verdere verloop van deze zaken: wat was de reactie van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS)? Wat was de uitkomst van een eventuele nieuwe beroepsprocedure voor de Raad?

5. Kan zij aangeven hoeveel zaken er in de procedure volle rechtsmacht gemiddeld per zitting werden geagendeerd? Hoeveel tijd wordt er gemiddeld aan een zaak besteed ter zitting?

6. Kan zij aangeven in hoeveel arresten sinds 1 juni 2007 in de procedure volle rechtsmacht de asielzoeker ter zitting niet aanwezig of vertegenwoordigd was?

7. Hoeveel algemene vergaderingen van de Raad hebben reeds plaatsgevonden sinds zijn oprichting? Welke thema’s van eenheid van rechtspraak werden op deze vergaderingen reeds besproken?

8. Tegen wanneer voorziet de Raad de achterstand van zaken van de voormalige Vaste Beroepscommissie weg te werken?

9. Kan zij de rechtspraak ter beschikking stellen waaruit blijkt dat de Raad zich heeft aangepast aan de interpretatie van het Grondwettelijk Hof dat het de plicht is van de rechter om een nieuw gegeven in aanmerking te nemen dat op een zekere wijze het gegronde of ongegronde karakter van het beroep kan aantonen?

10. Zijn er streefcijfers voor publicatie van rechtspraak op de website? Zo ja, hoeveel bedragen die en wat is hun tijdskader?