Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-756

van Stephanie D'Hose (Open Vld) d.d. 9 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met Noordzee

PGP smartphones - Crypto smartphones - Georganiseerde misdaad - Optreden door de politie

mobiele telefoon
georganiseerde misdaad
elektronische handel
verkoopvergunning
provider
codering van informatie
mobiele communicatie

Chronologie

9/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020)
16/12/2020Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-65

Vraag nr. 7-756 d.d. 9 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse politie arresteert regelmatig leveranciers van smartphones waarmee versleuteld kan worden gebeld.

Ook in ons land blijkt uit recente berichtgeving dat er verschillende verkopers zijn die «PGP Safe» producten en diensten aanbieden aan criminele klanten. Het gaat dan om crypto smartphones, aangepaste Android en BlackBerry toestellen om versleuteld mee te communiceren. Deze telefoons verkochten zij voor gemiddeld 1 200 euro per stuk.

Een kleine zoektocht op het Internet levert onmiddellijk diverse leveranciers op van deze PGP smartphones. Het spreekt voor zich dat vooral de georganiseerde misdaad en dan in het bijzonder het drugsmilieu grote afnemer is van deze producten en dit om te voorkomen dat Justitie hun gesprekken kan afluisteren. Ook wat betreft terrorisme is de verkoop van deze toestellen problematisch.

Wat betreft het transversaal karakter van de vraag: de verschillende regeringen en schakels in de veiligheidsketen zijn het eens over de fenomenen die de komende vier jaar prioritair moeten worden aangepakt. Die staan gedefinieerd in de kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan voor de periode 2016 2019 en werden besproken tijdens een Interministeriële Conferentie, waarop ook de politionele en justitiële spelers aanwezig waren. Het betreft een transversale aangelegenheid met de Gewesten waarbij de rol van de Gewesten vooral ligt in het preventieve luik en het onderwijs.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Kan u meedelen of de verkoop van dergelijke PGP toestellen in ons land toegelaten is? Zo ja, kan u toelichten onder welke voorwaarden?

2) Bent u het eens dat de politiediensten moeten kunnen optreden tegen de verkopers van deze PGP toestellen? Zo ja, kan u toelichten of de huidige strafbepalingen en de wetgeving volstaan om hiertegen op te treden? Kan u dit uitvoerig toelichten?

3) Hoe reageert u op het feit dat deze toestellen te koop worden aangeboden door Belgische verkopers en treden de politiediensten hier tegen op? Zo ja, kan u meedelen hoeveel mensen respectievelijk de jongste drie jaar werden veroordeeld voor het verkopen van deze PGP smartphones?

4) Bent u bereid op korte termijn samen te zitten met de operatoren en de diverse verkoopsites om de verkoop van deze crypto smartphones via het Internet stil te leggen? Zo ja, kan u de tijdschema en het inhoud toelichten? Zo neen, waarom niet? Wat gaat u dan wel doen en kan u dit toelichten?

Antwoord ontvangen op 16 december 2020 :

1) Artikel 48 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie stelt dat encryptie in België vrij is. Het aanbieden van encryptiediensten is als dusdanig toegelaten. De wet voorziet dat het aanbieden van versleutelingsdiensten is onderworpen aan een kennisgeving aan het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT).

2) Voor zover de vrijheid van encryptie wettelijk verankerd is, bestaat er geen specifieke strafbaarstelling die de verkoop als dusdanig van dergelijk toestellen verbiedt. Mochten er criminele groeperingen schuil gaan achter het aanbieden van dergelijke toestellen, dan moet daar op worden gewerkt.

Het op de markt brengen van telefoontoestellen en, meer algemeen, radioapparatuur is onderworpen aan de bijzondere wetgeving inzake het BIPT, waarvoor deze laatstgenoemde dienst nader toelichting kan geven.

3) Zie de antwoorden op de vorige vragen.

4) Gelet op de wettelijk verankerde vrijheid van encryptie, zijn de wettelijk mogelijkheden om op te treden tegen het aanbieden van encryptiediensten beperkt. Met de operatoren wordt, op het internationale niveau, gepoogd om hun medewerking te bekomen voor de-encryptie, indien dit nodig is voor de opheldering van misdrijven.