Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1187

van Philippe Courard (PS) d.d. 2 april 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen

COVID-19 - Bahrein - Onrustwekkende gezondheidssituatie in de gevangenissen - Bevrijding van gevangenen

epidemie
Bahrein
rechten van de mens
strafgevangenis
gedetineerde
gevaren voor de gezondheid

Chronologie

2/4/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2021)
6/5/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1187 d.d. 2 april 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens sommige informatiebronnen zou de toenemende verspreiding van COVID-19 in de gevangenissen in Bahrein zeer onrustwekkend zijn.

Ik heb ook vernomen dat de omstandigheden op het gebied van hygiëne en gezondheid in de gevangenissen van Bahrein als bijzonder schrijnend worden bestempeld in de recente resolutie van het Europees Parlement over de mensenrechtensituatie in het Koninkrijk Bahrein (doc. Europees Parlement TA-9-2021-0086)

Die tekst werd met een ruime meerderheid aangenomen op 11 maart 2021.

We weten ook dat in april 2021 de Hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties de staten heeft aangemaand om personen die zonder juridische grondslag in gevangenschap worden gehouden, zoals politieke gevangenen of gewetensgevangenen, vrij te laten, precies met als doel situaties zoals in de gevangenissen van Bahrein te vermijden.

De coalitie van ngo's verenigd in het European Centre for Democracy and Human Rights (ECDHR), vraagt aandacht voor deze onrustwekkende problematiek.

Volgens ECDHR is het belangrijk rekening te houden met de dringendheid van de situatie en met het gezondheidsrisico voor de politieke en de gewetensgevangenen.

Er zou dringend medische zorg nodig zijn voor gevangenen die besmet zijn met het coronavirus en zij die niet besmet zijn zouden onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

De gevangenen die corona hebben opgelopen zouden trouwens onmiddellijk aangepaste medische zorg moeten krijgen.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat, aangezien de deelstaten bevoegdheden hebben inzake internationale materies. Voor de aanpak van de pandemie zijn volgens mij alle niveaus bevoegd.

1) Beschikt u over bijkomende inlichtingen over de dramatische situatie waarin de betrokken gevangenen zich bevinden?

2) Wordt er contact opgenomen met uw collega's van de andere bevoegdheidsniveaus om op die situatie te reageren?

Antwoord ontvangen op 6 mei 2021 :

Ik deel uw bezorgdheid over de situatie van mensenrechten in Bahrein en volg deze situatie op de voet via de Belgische Ambassade in Koeweit en via mijn diensten in Brussel.

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, heeft de regeringen opgeroepen om dringend maatregelen te nemen ter bescherming van de gezondheid en de veiligheid van mensen in detentie- en andere gesloten inrichtingen, als onderdeel van de algemene inspanningen om de COVID-19-pandemie in te dammen. Ze wees daarbij op de belangrijke risico’s verbonden aan de pandemie in penitentiaire instellingen met een uiterst kwetsbare bevolking. Ze riep regeringen eveneens op om iedereen vrij te laten «die zonder voldoende rechtsgrond wordt vastgehouden, met inbegrip van politieke gevangenen en anderen die worden vastgehouden louter omdat zij hun kritische of afwijkende mening hebben geuit».

In maart 2020 hebben de Bahreini autoriteiten een decreet uitgevaardigd waarbij gratie werd verleend aan 901 gevangenen. Daarnaast zitten 585 gevangenen de rest van hun straf uit in rehabilitatie- en opleidingsprogramma's.

Ook in april 2021 werden ongeveer 60 gevangenen vrijgelaten, waaronder de mensenrechtenactivist Hussain Jawad Parweez. Deze personen zitten evenwel hun straf verder uit door middel van een alternatieve detentie.

De uitbraak van COVID 19 in de Jaww-gevangenis in Bahrein leidde tot ongerustheid bij de familieleden van de gevangenen. Dit leidde tot demonstraties waarin werd opgeroepen tot vrijlating van de gedetineerden.

In de bilaterale contacten die België onderhoudt met Bahrein, zowel op administratief als op politiek niveau, maken mensenrechten systematisch deel uit van de agenda. De omstandigheden van detentie, de toegang tot gezondheidszorg en de noodzaak voor het respect voor minimumstandaarden in detentie kwamen daarbij ook aan bod.