Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9964

van Guido De Padt (Open Vld) d.d. 2 oktober 2013

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen - Spoorlijn 122 Gent-Geraardsbergen - Infrabel - Modernisatie - Onderhoud

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
spoorwegnet

Chronologie

2/10/2013 Verzending vraag
13/12/2013 Antwoord

Vraag nr. 5-9964 d.d. 2 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Spoorlijn 122, de lijn die Gent Sint-Pieters (vanaf de vertakking Melle) met Geraardsbergen verbindt, wordt al jaren zeer drukbezocht door studenten en pendelaars. Deze lijn is echter op meerdere plaatsen in zeer slechte toestand op spoor B (spoor van Geraardsbergen naar de vertakking Melle) door de oude dwarsliggers van het type Bibloc, waarvan de metalen verbindingsstaaf roest. Spoor A (van Melle naar Geraardsbergen) werd tussen de vertakking Melle en Zottegem in 2001 en tussen Zottegem en Geraardsbergen in 2008 gemoderniseerd.

Spoor B mag al langere tijd niet voor het goederenverkeer worden gebruikt, maar ook het gewone treinverkeer loopt vertraging op door het uitblijven van de modernisering van spoor B, want de refertesnelheid werd in 2013 teruggebracht naar 70 km/u zodat de rijtijd wordt verlengd.

1) Welke studies en initiatieven heeft Infrabel al uitgevoerd omtrent spoorlijn 122?

2) Klopt het dat er plannen zijn om het huidige dubbelspoor omwille van de slechte staat van spoor B tussen Scheldewindeke en de vertakking Melle te herleiden naar een enkelspoor?

3) Bent u van plan het moderniseren van deze lijn (met name van spoor B) te bepleiten?

Antwoord ontvangen op 13 december 2013 :

Als antwoord op de vragen van het geachte lid deelt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)-groep me de volgende elementen mee:

Infrabel zal spoor B van lijn 122 effectief vernieuwen. Dit werd voorzien in het meerjareninvesteringsplan 2013-2025.

Van het terugbrengen van lijn122 op 1 spoor is er momenteel geen sprake.

In september 2013 werden reeds een aantal vooruitgeschoven vernieuwingswerken uitgevoerd. In Landskouter, Balegem-Zuid en Scheldewindeke werden de perronsporen vernieuwd en in Balegem-Zuid en Scheldewindeke werden de overwegen vernieuwd.