Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8445

van Christie Morreale (PS) d.d. 8 maart 2013

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van FinanciŽn, belast met Ambtenarenzaken

Energieproductie - Nieuwe methode voor hydraulische productie - Systeem Searaser - Eventuele toepassing in BelgiŽ

energieproductie
golfslagenergie
zachte energie
zekerheid van voorziening

Chronologie

8/3/2013 Verzending vraag
13/3/2013 Dossier gesloten

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-5593

Vraag nr. 5-8445 d.d. 8 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Britse onderneming Ecotricity staat op het punt om in Groot-BrittanniŽ een nieuwe methode voor de productie van hernieuwbare energie te lanceren. De productie van elektriciteit met het Searaser-systeem is gebaseerd op de exploitaite van de energie die vrijkomt door de beweging van de golven in de zee. Het is een eenvoudig en blijkbaar ook goedkoop systeem.

De ontwerpers van het project hopen tegen 2017 langs de Britse kust 200 Searasers te installeren. Daarmee zouden 230.000 gezinnen van stroom kunnen worden voorzien.

Gelet op de voorschriften ter bescherming van het milieu en op de vermindering van de fossiele energie, is het onontbeerlijk dat nieuwe ďgroeneĒ en voor iedereen toegankelijke energiebronnen worden gevonden.

1) Zou dit project ook in BelgiŽ op korte termijn kunnen worden overwogen?

2) Zou het geen bevoorradingszekerheid kunnen bieden, alsook een bijkomende bron voor de productie van hernieuwbare energie?

3) Zou men door door het gebruik van deze nieuwe technologie geen nieuwe gebieden in de Noordzee kunnen openstellen en optimaal benutten?