Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8327

van Lieve Maes (N-VA) d.d. 27 februari 2013

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Regie der Gebouwen - Panden in eigendom - Energie- en waterverbruik

Regie der Gebouwen
officiële statistiek
energiebesparing
waterverbruik
energieverbruik
regenereerbare energie
zachte energie
waterbeleid

Chronologie

27/2/2013Verzending vraag
5/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8327 d.d. 27 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op de website van de Regie Der Gebouwen wordt verwezen naar het Federaal Milieucharter. Met de ondertekening van dat charter op 1 augustus 2002 verbindt de Regie er zich toe om dat charter toe te passen. Onder andere het rationeel gebruik van energie en water is een actie die specifiek voor de Regie der Gebouwen onderschreven werd.

De Regie der Gebouwen biedt aan de federale overheidsdiensten vele panden aan. Sommige heeft zij in eigendom, andere panden worden gehuurd.

Hierbij een kleine greep uit de panden die eigendom zijn van de Regie:

Gevangenis - Hasselt

Nieuw Gerechtsgebouw - Antwerpen

Gerechtsgebouw - Kortrijk

Federaal Administratief Centrum - Leuven

Politiegebouw - Middelkerke

Magritte-Museum - Brussel

Kanselarij van de Eerste Minister (Wetstraat 16) - Brussel

Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen - Brussel

Gevangenis - Ittre

Gerechtshof - Bergen

Onthaalcentrum voor vluchtelingen (Vieil Ermitage) - Manhay

Douane-Politiecomplex - Eynatten-Lichtenbusch

Logistieke eenheid van de Federale Politie (SER Luik) - Vottem

Van de bovenstaande panden had ik dan ook graag volgende vragen beantwoord gezien:

1) Wat was het jaarlijkse elektriciteitsverbruik (in kWh) gedurende de vijf voorbije jaren (2008-2012)?

2) Wat was het jaarlijkse gasverbruik (in m³) gedurende de vijf voorbije jaren (2008-2012)?

3) Wat was het jaarlijkse waterverbruik (in m³) gedurende de vijf voorbije jaren (2008-2012)?

4) Welke investeringen werden er in bovenstaande panden gedaan om het energieverbruik terug te dringen? Vanaf wanneer zouden die investeringen een impact moeten hebben op het energieverbruik?

5) In welke van bovenstaande panden werd geïnvesteerd in het opwekken van groene stroom? Hoeveel stroom werd daardoor jaarlijks opgewekt?

Antwoord ontvangen op 5 juli 2013 :

Voor uw goede informatie, Environment Information System (EIS ) is een softwarepakket, toegankelijk via internet, waarmee voor alle gebouwen beheerd door de Regie der Gebouwen de energie- en waterverbruiken kunnen bijgehouden worden. Die gegevens moeten maandelijks worden geregistreerd voor elk meetpunt, zoals een teller of een peilpunt. Ze moeten worden geregistreerd ofwel in de vorm van de index op de teller, ofwel in de vorm van verbruikte hoeveelheden zoals aangegeven op de facturen, waarbij een eenheid moet worden gekozen : m3 of kWh. Aan de hand van deze gegevens kunnen er dan via allerhande rapporten en tabellen statistieken en analyses opgesteld worden, zowel voor een hele reeks complexen als voor een uniek complex.

Sedert er een raamcontract is voor gas en elektriciteit, moet de leverancier de verbruiken van alle energiepunten die tot dit contract behoren ter beschikking stellen aan de Regie der Gebouwen. Zo kan de Regie der Gebouwen voor gas en elektriciteit de verbruiksgegevens automatisch invoeren. Hierdoor dienen de bezetters nog enkel de verbruiksgegevens voor water en stookolie zelf in te voeren.

Voor Wallonië bestaat dit contract sedert 1 januari 2013, hierdoor ontbreken er af en toe verbruiksgegevens.

Er is een omzendbrief van 17 juni 2005 waarin staat dat alle Federale Overheidsdiensten een verantwoordelijke moeten aanduiden die de gegevensverzameling organiseert. De bezetters kunnen een toegang tot EIS aanvragen via de Regie der Gebouwen. Dit kan een toegang zijn tot één complex ofwel tot meerdere.

De bezetter ontvangt de facturen en daarmede ook verantwoordelijk voor de betaling van de facturen betreffende energie en water en ook voor het ter beschikking stellen van alle gegevens nodig.

1 – 2 – 3.

Als bijlage vindt het geachte lid de gevraagde jaarlijkse verbruiken, althans de verwarmings- en elektriciteitsverbruiken van de vermelde complexen.

De waterverbruiken daarentegen worden behoudens uitzondering niet opgenomen.

Om het geachte lid uitvoerig te informeren, werden als bijlagen tabellen met de precieze gegevens toegevoegd (zie tabel in bijlage).

4.

5.

 "De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld.  Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat."