Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7321

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 22 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Nederlandse politie - Mobiele applicaties - Gestolen kunst - Vermiste personen

politie
gemeentepolitie
internetsite
dood
kunstvoorwerp
diefstal

Chronologie

22/11/2012Verzending vraag
20/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7321 d.d. 22 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik stel vast dat de Nederlandse politie ongelooflijk in de weer is met zeer sterke mobiele applicaties. Zo is er de applicatie "de politie zoekt". Zie http://www.depolitiezoekt.nl/app.

Hierbij worden per regio desgevallend de gezochte personen weergegeven en men kan online tips geven. Deze applicatie is fantastisch en biedt vele perspectieven. Ik denk aan het opsporen van vermiste personen. Een andere toepassing zie ik in het openstellen van de bestaande databank gestolen kunst, die nu reeds bestaat. Aldus kan elkeen online gestolen kunst traceren. Mobiele applicaties ontwikkelen is niet duur en ze renderen gegarandeerd.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Hoe reageert u op de mobiele applicatie "de politie zoekt", zoals ze in Nederland bestaat en bent u bereid om dit ook bij ons op zeer korte termijn te implementeren? Kunt u toelichten?

2) Wat vindt u van het voorstel om de databank gestolen kunst van de politie via een mobiele applicatie van de politie aan te bieden? Kunt u concreet toelichten?

3) Ziet u een rol weggelegd in een applicatie vanuit de politie rond vermiste personen, naar analogie van wat nu reeds bestaat in Nederland? Kunt u dit desgevallend de timing en budgetten toelichten?

Antwoord ontvangen op 20 maart 2013 :

Vragen 1 en 3.

Elk middel dat kan helpen om misdrijven op te helderen of vermiste personen terug te vinden, is welkom en de nieuwe technologieën zijn veelbelovend in die richting. Om die reden besteedt het nieuwe nationaal veiligheidsplan 2012-2015 een extra hoofdstuk aan dit item en verwacht ik dan ook van de politiediensten dat ze gebruikmaken van die innovatie en nieuwe technologieën.

Begin volgend jaar ontwikkelt de federale politie, in samenwerking met Fedict, een nieuwe website met een volledig nieuwe technologie en programmatuur. De site zal ook via mobiele toestellen consulteerbaar zijn. Ook zullen specifieke “apps” voor smartphones worden ontwikkeld. Een app voor opsporingsberichten zal één van de eerste toepassingen zijn. Zodra de nieuwe site is ontwikkeld, kunnen een concrete timing en middelen worden vooropgesteld om deze apps te ontwikkelen.

In België worden alle vermiste personen waarvoor het parket een opsporingsbericht heeft verspreid nu al op de website van de politie geplaatst, net als alle andere opsporingsberichten. In de toekomstige app voor opsporingsberichten zal er dus zeker ook een rubriek ‘vermiste personen’ bijhoren.

Vraag 2.

Gegevens over gestolen voorwerpen zijn, net zoals de volledige Algemene Nationale Gegevensbank, niet publiek toegankelijk. Dit is gelet op het geheim en het belang van het onderzoek uiteraard niet opportuun. Geval per geval en in overleg met de bevoegde magistraat evalueert de politie de opportuniteit om bepaalde informatie toch vrij te geven en hierover opsporingsberichten te verspreiden.