Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5744

van Louis Ide (N-VA) d.d. 29 februari 2012

aan de minister van Landsverdediging

Asbest - Defensie - Inventaris - Procedures - Slachtoffers - Asbestfonds

asbest
krijgsmacht
zaakregister
Fonds voor de Beroepsziekten

Chronologie

29/2/2012Verzending vraag
30/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5744 d.d. 29 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Asbest werd vorige eeuw massaal gebruikt in binnen- en buitenland vanwege zijn positieve eigenschappen (brandwerendheid, duurzaamheid, slijtvastheid en lage kostprijs).

De eigenschappen van asbest sloten uitstekend aan bij de bijzondere operationele eisen die aan defensiezaken worden gesteld. De gezondheidsrisico's die het gebruik van asbest kan opleveren, werden pas later onderkend.

Ondertussen is België, en ook Defensie, opgescheept met een enorme erfenis aan asbest en asbesthoudend materiaal, verwerkt in onroerende en roerende goederen.

1) Heeft Defensie een lijst/inventaris aangelegd met de onroerende en roerende zaken die asbest bevatten ?

2) Heeft Defensie een specifieke procedure voor afbraak- en onderhoudswerken van asbesthoudende onroerende goederen ? Zo ja, hoe lang bestaat deze procedure al ?

3) Heeft Defensie een specifieke procedure voor onderhoudswerken aan asbesthoudende roerende goederen ? Zo ja, hoe lang bestaat deze procedure al ?

4) Hoeveel geregistreerde slachtoffers ten gevolge van het gebruik van asbest heeft Defensie ?

5) Binnen Defensie zou vooral de marinecomponent getroffen zijn door asbest. Kunt u dit bevestigen ?

6) Kunnen asbestslachtoffers binnen Defensie een beroep doen op een eigen regeling of kunnen ze een dossier indien bij het Asbestfonds?

Antwoord ontvangen op 30 maart 2012 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1-5. Ik verwijs het geachte Lid naar mijn antwoord op de schriftelijke parlementaire vraag Nr 66 van mevrouw de Volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans van 17 januari 2012. (QRVA53 053)

6. Alle asbestslachtoffers binnen Defensie kunnen een aanvraag indienen tot het bekomen van een vergoedingspensioen op basis van het “besluit van de Regent van 5 oktober 1948 houdende goedkeuring van de tekst van de samengeordende wetten op de vergoedingspensioenen” en de “wet van 8 juli 1970 tot instelling van nieuwe voordelen ten behoeve van de slachtoffers van de militaire plicht of van een daarmede gelijkgestelde plicht.” Dit indien zij kunnen aantonen dat de ziekte ten gevolge van asbest opgelopen is in dienst en door de dienst.

Daarnaast kunnen zij een dossier indienen bij het Asbestfonds overeenkomstig de “programmawet (I) van 27 december 2006 (Artikelen 113 tot en met 133)” en het “koninklijk besluit van 11 mei 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers”.

Al deze regelgeving valt buiten de bevoegdheid van de minister van Defensie.