Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4973

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Virtuele drugssupermarkten - TOR netwerk - Douane - Controle pakjes

elektronische handel
handel in verdovende middelen
douane
postdienst

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
2/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3899

Vraag nr. 5-4973 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Door de opkomst van de online drugsmarkt, werd voor drugshandelaren de mogelijkheid gecreëerd om op een ontraceerbare wijze grensoverschrijdend te werk te gaan. Met name via de website Silk Road: een digitale zwarte markt die gebruikers toelaat om illegale drugs te kopen. Door een combinatie van anonimiteits-technologie gecombineerd met een geavanceerde user-feedback-systeem, maakt Silk Road het kopen en verkopen van drugs net zo gemakkelijk als het online kopen van boeken of elektronica. De website kent nu reeds een groot aantal gebruikers en is enkel toegankelijk via het anonieme TOR-netwerk, die de gebruiker toelaat anoniem te surfen. Het gebruik van dit netwerk vereist enige technische vaardigheid. Wegens de dynamische en snel veranderende aard van het Europese drugsprobleem vormt het tijdig verstrekken van objectieve informatie over nieuwe bedreigingen een methodologisch en praktisch probleem. De betaling gebeurt via Bitcoins (BTC), en de drugs worden verzonden in een discrete envelop.

Ik verwijs naar mijn eerdere vraag omtrent het TOR netwerk (vraag nr. 5-3296) en het antwoord van de Minister van Financiën die aangaf nog niet op de hoogte te zijn van het TOR-netwerk. Ook kon niet worden geoordeeld over het feit of het anoniem plaatsen van bestellingen al dan niet verboden is. Opmerkelijk is dat men bij De Post en andere pakjeshandelaars dagelijks controles uitvoert op basis van informatie ontvangen van de partners. Bovendien ligt de focus hierbij op goederen die van buiten Europa komen. De zendingen waarin drugs werd gevonden zijn uiteraard anoniem, waardoor logischerwijs geen verbanden kunnen worden gelegd. Er wordt momenteel gedacht aan de mogelijkheid om een cyberdouane op te richten.

In dit kader had ik graag volgende vragen voorgelegd aan de minister:

1) Op welke manier verlopen de controles bij Bpost, en bij de andere pakjeshandelaars? Op basis van welke criteria wordt een verpakking of omslag als verdacht behandeld en kan u dit gedetailleerd toelichten?

2) Bij het controleren legt men de focus op producten afkomstig van buiten Europa? Acht u dit opportuun, gezien het gebrek aan een gecentraliseerd controleorgaan wat betreft drugstrafiek?

3) Hoe zal deze cyberdouane concreet in zijn werk gaan, gezien de anonimiteit van de kopers door het gebruik van het Tor-netwerk?

Antwoord ontvangen op 2 februari 2012 :

1. De aankomst van postcolli, zowel verstuurd over de weg als door de lucht of nog over zee, is gecentraliseerd te Zaventem bij Bpost.

De zendingen met herkomst uit gevoelige landen worden door Bpost onmiddellijk ter beschikking gesteld van de opsporingsinspecties van de Algemene Administratie der Douane en Accijnzen (AADA) op basis van richtlijnen die uitgaan van deze opsporingsinspecties. Dagelijkse controles worden uitgevoerd door de opsporingsinspecties van Zaventem.

Een tweede sortering wordt uitgevoerd door Bpost in functie van de zendingen die aangegeven moeten worden bij de douaneautoriteiten (behalve de intracommunautaire zendingen en de zendingen die met vrijstelling van rechten toegelaten worden). Deze zendingen worden vervoerd naar DSV Air & Sea (douane-expediteur die de activiteiten van ABX heeft overgenomen).

De douanediensten kunnen op elk moment tussenkomen om er controles uit te voeren. Deze controles worden zowel uitgevoerd door de opsporingsinspecties als door de andere controlediensten van de AADA op basis van een risicoanalyse of van een steekproefsgewijze controle.

De controle van de zendingen wordt voor het grootste deel uitgevoerd door DSV op basis van richtlijnen van de douaneautoriteiten, met dien verstande dat de controlediensten op elk moment kunnen tussenkomen.

Er dient opgemerkt te worden dat de activiteiten van douane-expediteur bij invoer van DSV zeer binnenkort overgenomen zullen worden door Bpost. Een werkgroep, bestaande uit Bpost en de diensten van de AADA, legt zich momenteel toe op het afsluiten van de noodzakelijke akkoorden.

Met betrekking tot de koerierdiensten (Zaventem en Bierset) beschikken de douaneautoriteiten over gelijkaardige controlemogelijkheden met dit onderscheid dat grotere hoeveelheden aan elektronische informatie beschikbaar zijn in de systemen van bepaalde dienstverleners en dat de selectie van de te controleren zendingen op een specifieke manier wordt uitgevoerd.

2. Rekening houdend met de ontoereikende elektronische informatie, vond de AADA het relevanter om, op basis van een risicoanalyse, zich te concentreren op de zendingen met herkomst uit derde landen ten overzicht van de Europese Unie, wat niet betekent dat geen enkele controle wordt uitgevoerd op de intracommunautaire zendingen.

De wijzigingen die weldra zullen aangebracht worden binnen Bpost zullen van die aard zijn dat de situatie verbeterd zal worden.

3. Eind 2011 hebben de opsporingsinspecties van de AADA een studie uitgevoerd over de haalbaarheid van de oprichting van een cel “fraude via internet”. De missie van deze cel zal erin bestaan om een doelgroep te maken van die websites die namaakgoederen, sigaretten, illegale goederen, medicijnen, ... aanbieden.