Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3629

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 november 2011

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Hoge elektriciteitsprijs - Prijsverschillen - Cijfers - Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG)

energieprijs
elektrische energie
CREG

Chronologie

3/11/2011Verzending vraag
25/11/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3628

Vraag nr. 5-3629 d.d. 3 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Gezinnen en bedrijven betalen in België fors meer voor elektriciteit dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie dat het onderzoeksbureau Frontier Economics woensdag voorstelde aan de Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG).

Een gemiddeld gezin in Vlaanderen betaalt, alles inbegrepen, 20,93 eurocent per kilowattuur elektriciteit. In Wallonië en Brussel, waar er geen gratis kilowatturen zijn, ligt de prijs iets hoger, net als in Duitsland. Maar tegenover Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderen eenentwintig tot 57 % duurder.

Een gelijkaardige conclusie geldt voor professionele klanten. Voor een middelgroot industrieel bedrijf lopen de meerkosten met het goedkoopste buurland (Frankrijk) op tot 48 %.

Het is al langer geweten dat de energieprijzen veel te hoog liggen in België, ik heb de geachte minister hier ook al meerdere malen over ondervraagd. Deze cijfers tonen dit nog maar eens aan.

Hierover de volgende vragen:

1) Bestaan er objectieve verklaringen voor deze bijzonder hoge prijzen in België? Waar ligt volgens de geachte minister de oorzaak van deze ongewone prijsverschillen?

2) Deelt hij mijn analyse dat er overduidelijk iets niet goed zit met de marktwerking in deze sector? Is hij het met mij eens dat de overheid moet ingrijpen bij een marktfalen? Zal hij aan de Belgische mededingingsautoriteit vragen om hier een grondig onderzoek naar te voeren?

Antwoord ontvangen op 25 november 2011 :

1) Het antwoord valt onder de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Energie, tot wie het geachte lid haar vraag ook heeft gericht.

2) De prijsverschillen van bepaalde goederen en diensten tussen de landen zijn meestal het resultaat van tal van factoren. In zover de concurrentie-intensiteit het prijsniveau op een nationale markt bepaalt, kan zij bijdragen tot die verschillen. Wat betreft de energieprijzen, is dit niet de enige verklaring voor de prijsverschillen.

De elektriciteitsprijs is samengesteld uit verschillende elementen en die variëren naar gelang van het land: de elektriciteitsprijs die door de eindverbruiker betaald wordt omvat enerzijds diverse activiteiten die inherent zijn aan het product zelf (productie, transmissie, distributie, commercialisering) en anderzijds diverse bijdragen (zoals de federale bijdrage en de diverse Belgische taksen). In België moeten de transmissie- en distributietarieven ex ante worden goedgekeurd door de regulator (de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) die ook de sociale tarieven en unitaire toeslagen van de federale bijdrage berekent.

De analyse van de gemiddelde elektriciteitsprijs voor de eindafnemer die is toegelicht in de studie Frontier Economics (blz.56) toont aan dat de distributiekosten in België hoger liggen dan in onze buurlanden. Die tarieven moeten inderdaad vooraf door de regulator worden goedgekeurd. De fiscale last is echter relatief minder zwaar in België dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland (blz. 57).

De Belgische mededingingsautoriteit blijft waakzaam voor de niet-gereguleerde segmenten. Het onderzoek naar de productie en levering van elektriciteit is momenteel lopend. De besluiten zullen spoedig volgen.