Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3628

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 november 2011

aan de minister van Klimaat en Energie

Hoge elektriciteitsprijs - Prijsverschillen - Cijfers - Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG)

energieprijs
elektrische energie
CREG

Chronologie

3/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3629
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4901

Vraag nr. 5-3628 d.d. 3 november 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Gezinnen en bedrijven betalen in BelgiŽ fors meer voor elektriciteit dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie dat het onderzoeksbureau Frontier Economics woensdag voorstelde aan de Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG).

Een gemiddeld gezin in Vlaanderen betaalt, alles inbegrepen, 20,93 eurocent per kilowattuur elektriciteit. In WalloniŽ en Brussel, waar er geen gratis kilowatturen zijn, ligt de prijs iets hoger, net als in Duitsland. Maar tegenover Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderen eenentwintig tot 57 % duurder.

Een gelijkaardige conclusie geldt voor professionele klanten. Voor een middelgroot industrieel bedrijf lopen de meerkosten met het goedkoopste buurland (Frankrijk) op tot 48 %.

Het is al langer geweten dat de energieprijzen veel te hoog liggen in BelgiŽ, ik heb de geachte minister hier ook al meerdere malen over ondervraagd. Deze cijfers tonen dit nog maar eens aan.

Hierover de volgende vragen:

1) Bestaan er objectieve verklaringen voor deze bijzonder hoge prijzen in BelgiŽ? Waar ligt volgens de geachte minister de oorzaak van deze ongewone prijsverschillen?

2) Deelt hij mijn analyse dat er overduidelijk iets niet goed zit met de marktwerking in deze sector? Is hij het met mij eens dat de overheid moet ingrijpen bij een marktfalen? Zal hij aan de Belgische mededingingsautoriteit vragen om hier een grondig onderzoek naar te voeren?