Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2987

van Inge Faes (N-VA) d.d. 24 augustus 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Tijdelijke tatoeages - Henna - Parafenyleendiamine - Allergische reacties - Controles - Wetgeving

haar- en schoonheidsverzorging
cosmetisch product
giftige stof
allergie

Chronologie

24/8/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4146

Vraag nr. 5-2987 d.d. 24 augustus 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tijdelijke tatoeages zijn erg populair bij jongeren en worden tijdens de zomermaanden op stranden, evenementen en festivals aangeboden door rondtrekkende artiesten. Ook in de grote toeristische centra in het buitenland behoren ze vaak tot het vaste aanbod voor de vakantiegangers.

Deze "tijdelijke" tatoeages zijn niet zonder gevaar omdat de gebruikte producten mogelijk parafenyleendiamine (PPD) kunnen bevatten. PPD doet de tekening sneller drogen en maakt ze donkerder. Volgens de Europese richtlijnen is het verboden om PPD rechtstreeks op de huid aan te brengen. In de Belgische wetgeving, met name het koninklijk besluit (KB) van 15 oktober 1997 betreffende cosmetica, zoals aangepast door het KB van 4 maart 2010, wordt PPD toegelaten onder bepaalde voorwaarden in haarkleurmiddel (met een maximale concentratie tot 6 %) maar verder is er geen sprake van een mogelijk gebruik rechtstreeks op de huid. PPD kan inderdaad zeer ernstige allergische reacties veroorzaken. PPD wordt naast het gebruik in haarkleurmiddelen ook gebruikt in textielkleurstoffen en rubber- en kunststofproducten.

Om de problematiek van het gebruik van PPD bij tijdelijke henna tatoeages in kaart te brengen had ik graag volgende cijfers gekregen:

1) Hoeveel controles doet de dienst Cosmetica van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid specifiek naar het gebruik van parafenyleendiamine (PPD) in henna tatoeages, dit per jaar sinds 2005?

2) Hoeveel vaststellingen van het gebruik van parafenyleendiamine in producten bestemd voor tatoeages doet de dienst Cosmetica van de FOD Volksgezondheid, dit per jaar sinds 2005?

3) Hoeveel gevallen van allergie ten gevolge van gebruik van henna (dat PPD bevat) werden gerapporteerd, dit per jaar sinds 2005? Zijn er minder gevallen van allergie ten gevolge van gebruik van henna (dat PPD bevat) gekend sedert de in voege treding van het KB van 4 maart 2010 tot wijziging van het KB van 15 oktober 1997 betreffende cosmetica?