Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2097

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 13 april 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Justitiepaleis - Gezamelijke werkgroep - Regie der Gebouwen en directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Stellingen

openbaar gebouw
Regie der Gebouwen
architecturaal erfgoed
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
bescherming van het erfgoed

Chronologie

13/4/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4297

Vraag nr. 5-2097 d.d. 13 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De minister-voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Gewestsregering Charles Picqué verklaarde op 6 april 2011 dat hij de stellingen rond het justitiepaleis weg wil. Dit is niet de eerste keer dat hij dit verklaarde. Reeds in de maand juli 2010 haalde hij de pers met de aankondiging dat zijn gewestadministratie de bouwaanvraag voor de stellingen had verworpen die in allerijl werden geïnstalleerd omdat er stenen van de voorgevel naar beneden vielen.

Drie maanden later werd er een compromis bereikt tussen de Regie der Gebouwen en directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarin men overeenkwam dat de stellingen zouden vervangen worden door minder esthetisch storende stellingen. Daar is naar mijn weten nog niets van in huis gekomen, zo kan ik afleiden uit het antwoord dat de minister me gaf op mijn schriftelijke vraag nr.5-831.

Nu stelt de heer Picqué dat hij de federale overheid zal dagvaarden voor de rechtbank om de illegale stellingen definitief te laten verwijderen. Picqué spreekt over misprijzen voor Brusselse monumenten vanwege de federale overheid, en over een gebrek aan ambitie.

Misschien is er geen tekort aan architecturale ambitie, zo blijkt uit de internationale ideeënwedstrijd die onlangs zijn laureaten voorstelde in de Bozar in Brussel, maar wel een ambitie op vlak van timing.

De stellingen blijven nodig om vallende stenen op te vangen. Maar ze moeten er weg omdat er geen bouwvergunning is. Dus wat wenst de geachte minister eraan te doen? Deze zaak te laten rekken tot dat alles gerestaureerd is in 2015 en ondertussen oogluikend de wet overtreden en het advies van overheidsinstellingen in de wind slaan, of werkelijk tot actie overgaan? Het is duidelijk dat de gevel sowieso moet gerestaureerd worden, zelf al is er nog geen beslissing genomen omtrent de definitieve herbestemming van het justitiepaleis. Ondertussen blijft het gevaarlijk om een wandeling te maken rond het gebouw en te genieten van het panorama over Brussel. Er liggen verschillende afgebrokkelde stenen op meerdere plaatsen rond het paleis.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de geachte minister verduidelijking geven over de afgewezen aanvraag voor deze stellingen?

2) Wat zal u doen indien een rechtbank de Regie der Gebouwen verplicht om de stellingen weg te halen?

3) Hoe kan de restauratie van het justitiepaleis versneld worden?

4) Gaan de stellingen nog effectief vervangen worden door minder storende exemplaren, zoals bepaald in het compromis die de werkgroep van de Regie der Gebouwen en directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft bereikt?

5) Hoeveel gevallen zijn er bekend van afbrokkelende stenen aan het justitiepaleis sinds de plaatsing van de stellingen? Wanneer was dit en op welke plaats? Hoeveel gevallen van schade aan derden zijn er bekend (lichamelijke en materiële schade)?

6) Zijn er ook gevallen bekend waar er in het justitiepaleis stenen naar beneden vallen? Zo ja, hoeveel , waar en wanneer?