Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-191

van Guido De Padt (Open Vld) d.d. 21 september 2010

aan de minister van Justitie

Internet - Oplichting - Inbreuken op de privacy - Ongeoorloofde reclame

internet
eerbiediging van het privť-leven
ongevraagde elektronische reclame
economisch delict
computercriminaliteit
gerechtelijke vervolging
officiŽle statistiek

Chronologie

21/9/2010 Verzending vraag
7/12/2011 Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-3994

Vraag nr. 5-191 d.d. 21 september 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De snelle opkomst van nieuwe communicatietechnologieŽn zoals internet, mobiele telefonie en e-mails, is een verrijking voor het leven en heeft geleid tot de informatiemaatschappij die we vandaag kennen. De keerzijde van de medaille is echter dat deze nieuwe communicatiemiddelen ook nieuwe, creatieve mogelijkheden bieden aan oplichters en andere malafide bedrijven.

Voor de elektronische post (onder andere sms, e-mail en mms) is de opt-in wetgeving van kracht, waardoor bedrijven geen reclameboodschappen mogen sturen zonder de voorafgaande en expliciete toestemming van de ontvanger (met uitzondering van rechtspersonen en eigen cliŽnteel). Berichten die niet aan de (opt-in) regelgeving voldoen, categoriseren we als spam en zijn per definitie ongewenst. Vaak gaat het hierbij om (e-mail)berichten die tot doel hebben mensen geld afhandig te maken of persoonlijke gegevens in handen te krijgen, ook wel Ďphishingí genoemd.

Daarnaast komt ook oplichting via zoekertjessites, onder andere eBay of Kapaza, geregeld voor. Verkopers bieden producten tegen een belachelijk lage prijs aan. Wanneer de nietsvermoedende koper toehapt en betaalt, krijgt hij het gekochte product nooit te zien. Dergelijke oplichters blijken bovendien vrij spel te hebben aangezien het parket klachten ten bedrage van minder dan 200 euro vrijwel altijd seponeert.

In dit kader heb ik enkele vragen.

1) Hoeveel personen werden door het parket effectief vervolgd in 2008, 2009 en de eerste helft van 2010?

2) Welke maatregelen kunnen volgens de minister worden genomen?