Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11182

van Guido De Padt (Open Vld) d.d. 25 februari 2014

aan de minister van Justitie

Vrouwengevangenissen - Vrouwelijke geïnterneerden - Recidive - Accidenten - Verslavingen - Drugssmokkel - Controle - Begeleiding van verslaafden - Middelen

strafgevangenis
handel in verdovende middelen
drugverslaving
officiële statistiek
zelfmoord

Chronologie

25/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11182 d.d. 25 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het programma "Alloo in de gevangenis" wordt het verhaal van Kim Van den Broeck geschetst. Een drugsverslaafde moeder die zelfmoord pleegde in de vrouwengevangenis. Johan Baeke, psychiater van de vrouwelijke geïnterneerden in de gevangenis van Brugge stelt dat gevangenen die een misdaad begaan onder invloed van een drugsverslaving meestal niet in de cel thuishoren maar aangepaste hulp moeten krijgen. De hulp en begeleiding in de gevangenis is volgens hem nihil. Bovendien blijkt de gevangenis een broeihaard van drugs en de slechtste plaats aldus waar een verslaafde kan terechtkomen. Aangezien begeleiders rapporten schrijven aan de directie over hun interactie met de gevangenen zijn deze personen vaak ook de laatste aan wie een verslaafde zijn problemen zal opbiechten.

1) Over hoeveel vrouwengevangenissen beschikt België en hoeveel vrouwelijke geïnterneerden zijn er op deze moment?

2) Hoeveel procent van de geïnterneerde vrouwen recidiveren in de eerste 2 jaar?

3) Hoeveel accidenten (zelfpijniging, zelfdoding..) waren er in de Belgische vrouwengevangenissen in 2011, 2012 en 2013?

4) Beschikt de minister over cijfers van de laatste jaren aangaande het aantal geïnterneerden die reeds verslaafd waren bij het binnenkomen van de gevangenis?

5) In de gevangenissen wordt zoveel drugs gedeald dat de prijs zelf lager ligt dan de straatwaarde in België. Hoe voorkomt men dat drugs binnengesmokkeld wordt, en is men van mening dat hier strenger op moet gecontroleerd worden?

6) Welke begeleiding wordt verslaafden aangeboden in de gevangenis?

7) Erkent de minister dat de gevangenis geen goede plek is om mensen te helpen bij hun verslaving en dat deze personen andere hulp nodig hebben om hun plaats in de maatschappij terug te vinden?

8) Volgens psychiater Baeke zijn de middelen de laatste jaren telkens teruggeschroefd, klopt dit beeld met de werkelijkheid? Op welke manier wordt aan dit probleem gewerkt en is men bereid hiervoor meer middelen vrij te maken?