Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10959

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 22 januari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Geesteszieke personen - Gedwongen opnames - Tussenkomst van de politie - Rol - Richtlijnen - Opleiding

opname in psychiatrische kliniek
gemeentepolitie
geestelijk gehandicapte

Chronologie

22/1/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10959 d.d. 22 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Elk jaar worden in België duizenden personen gedwongen opgenomen. In ruim 80 % van de gevallen wordt de spoedeisende procedure toegepast met tussenkomst van Justitie en politie.

Door de vermaatschappelijking van de zorg zou het aantal gevallen waarbij politie in contact komt met geesteszieken sterk gestegen zijn. Politiemensen beschikken meestal niet over duidelijke richtlijnen voor het omgaan met geesteszieke personen zonder gebruik van geweld, gebruik van handboeien, opsluiten in politiecel, … Ook zijn er gevallen waarbij ambulanciers de politiemensen bijvoorbeeld vragen in de ambulances plaats te nemen tijdens het vervoer van een geesteszieke bij overbrenging naar een instelling.

Graag had ik van de minister het volgende vernomen:

1) Wat is de rol van de politie bij het vervoer van een geesteszieke bij een gedwongen opname? Wordt verwacht dat de politie het vervoer doet of plaatsneemt in een ambulance?

2) Welke rol heeft de politie bij tussenkomsten in een psychiatrische inrichting? Wordt verwacht dat ze een rol speelt bij maatregelen zoals fixatie of isolatie?

3) Zijn er richtlijnen voor de politie bij het opsluiten van een geestesziekepersoon?

4) Hoeveel maal werd de politie opgeroepen voor een tussenkomst met een geestesziek persoon in 2011 en 2012? In hoeveel van die gevallen werd overgegaan tot een gedwongen opname ?

5) Wordt in de opleiding van politiemensen aandacht besteed aan het omgaan met geesteszieke personen?