Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10658

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

ontharing met een laser of met pulslicht

haar- en schoonheidsverzorging
verplegend personeel
paramedisch beroep
stralingsapparaat

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4249

Vraag nr. 5-10658 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het kader van onze werkzaamheden om wetgevend op te treden op het vlak van de esthetische geneeskunde, wens ik uw aandacht te vestigen op het al dan niet toekennen van de bevoegdheid aan kinesitherapeuten of verpleegkundigen om ontharing met laser of met pulslicht uit te voeren.

In het kader van het koninklijk besluit tot regeling van de ontharing met laser klasse 4 en hoger of fel pulserend licht voorziet u in een opleiding voor schoonheidsspecialisten en, in afwachting, in een verklaring op eer van de betrokken schoonheidsspecialist dat hij over de nodige bekwaamheden beschikt om de epilatietechnieken met laser klasse 4 of met behulp van fel pulserend licht te gebruiken. Wat is echter de situatie van de verpleegkundigen en kinesitherapeuten? Zouden zij, gelet op hun opleiding, ook niet bevoegd moeten zijn om deze ontharingen uit te voeren?

De kinesitherapeuten hebben ook vragen bij de wettigheid om radiofrequentie (behandeling van huidverslapping) en cavitatie (behandeling van cellulitis) uit te voeren.

Mevrouw de minister, ik heb dan ook volgende vragen:

1) Worden, naast de schoonheidsspecialisten, ook de verpleegkundigen en de kinesitherapeuten bevoegd om ontharingen met laser of met pulslicht uit te voeren?

2) Zijn de kinesitherapeuten ook bevoegd om radiofrequentie en cavitatie toe te passen?