Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10365

van Willy Demeyer (PS) d.d. 8 november 2013

aan de minister van Werk

Arbeidsongeschiktheid - geneeskundig getuigschrift - Controlearts - Bezoek - Afwezigheid van de werknemer - Maatregelen

arbeidsongeschiktheid
ziekteverlof
arbeidsgeneeskunde

Chronologie

8/11/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10365 d.d. 8 november 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Artikel 31 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gewijzigd door de wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde, bepaalt dat de werknemer die ten gevolge van een ziekte in de onmogelijkheid verkeert zijn werk te verrichten, niet mag weigeren een controlearts te ontvangen, noch zich door deze te laten onderzoeken.

Als de controlearts zich aanmeldt op de woonplaats van de werknemer en deze afwezig is of de bel niet heeft gehoord, laat de controlearts in de brievenbus een bericht achter waarin hij de werknemer uitnodigt zich in zijn kabinet aan te melden. De werknemer moet al het mogelijke doen om de controle mogelijk te maken, want elke tegenwerking wordt aan de werkgever gemeld. De werknemer dreigt in dat geval een deel van zijn loon of van zijn anciënniteit te verliezen.

Hoewel die maatregelen afdoende lijken, heb ik vernomen dat de minister verder wil gaan en het de werkgevers mogelijk wil maken hun zieke werknemers te verplichten meerdere ure per dag thuis te blijven in afwachting van een eventueel bezoek van de controlearts. Die maatregel zou zijn opgenomen in het voorontwerp van wet betreffende de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden.

Mevrouw de minister,

1) Op basis van welke cijfergegevens (aantal ongewettigde afwezigheden, percentage van werknemers die niet thuis waren bij een controle) wordt die maatregel genomen, voor zover hij inderdaad worden genomen?

2) Geldt de verplichting om thuis te blijven, die blijkbaar een compensatie is voor de afschaffing van de carensdag, alleen voor de eerste ziektedag of voor alle ziektedagen?

3) In Le Soir van 5 november 2013 stond de volgende getuigenis van een huisarts: Het is steeds moeilijker om de mensen niet naar de apotheek te doen gaan. De werkgevers doen steeds meer een beroep op controleartsen. Ik vrees dat de patiënten sneller een geneesmiddel nemen dat ik heb voorgeschreven ‘voor het geval het nodig zou zijn’, alleen om te bewijzen dat ze echt ziek zijn. Het verontrust me dat patiënten het geneesmiddel alleen nemen om te bewijzen dat ze wel degelijk verzorging behoeven”. Wat vindt de minister van die getuigenis? Vreest ze niet dat de werknemers systematisch verdacht worden gemaakt en worden beschouwd als luieriken die geneeskundige getuigschriften misbruiken om thuis te blijven? Is ze het ermee eens dat een zieke werknemer zijn woonplaats enige tijd moet kunnen verlaten, bijvoorbeeld om zijn kind naar school te brengen?