Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7537

van Franco Seminara (PS) d.d. 20 april 2010

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Selor - Toelatingsexamens - Definitie van de criteria - Gebrek aan nauwkeurigheid

SELOR
aanwerving
functieomschrijving
beroepskwalificatie
evaluatiemethode

Chronologie

20/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 21/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7537 d.d. 20 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

De recente ervaring van een jonge vrouw, kandidate voor een betrekking van inspecteur bij de buitendienst van de Veiligheid van de Staat (FOD Justitie), die met brio geslaagd is in haar examens bij Selor, maar om fysieke redenen is afgewezen, heeft de lacunes in de organisatie van sommige examens bij Selor onder de aandacht gebracht.

Ter herinnering : een jonge vrouw, houdster van een masterdiploma in de psychologie, had zich eind 2009 kandidaat gesteld voor een functie die opdrachten inhield op het vlak van inlichtingen, spionage en bescherming van hooggeplaatste personen.

Deze briljante jonge vrouw schreef zich in september in en legde met succes de vier selectieproeven af. Er waren meer dan vierduizend kandidaten en ze behaalde de dertiende plaats.

Bij het verplichte medische routineonderzoek dat ze moest ondergaan vooraleer ze haar nieuwe functie zou opnemen, wees de arts van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu er haar op dat ze automatisch zou worden afgewezen wegens bijziendheid.

Het onrechtvaardige schuilt in het feit dat hiervan absoluut niets vermeld was in de benoemingsvoorwaarden. Daar stond gewoon in dat moest worden beantwoord aan de fysieke geschiktheid die vereist was voor de uitoefening van de functie, maar er werden geen criteria vermeld.

Terwijl haar mondeling meegedeeld was dat ze in mei in dienst zou mogen treden, is betrokkene momenteel werkloos. Ze zit nu volledig in zak en as.

Dit verhaal wijst op de verantwoordelijkheid van Selor bij het bepalen van het lot van de mensen en het toont vooral aan welke leemten er zijn in de organisatie van sommige selectieproeven.

De overheid moet er dus op blijven toezien dat dergelijke situaties zich bij Selor niet meer voordoen.

Kent de minister nog gevallen zoals hierboven beschreven? Gaat het om zeldzame gevallen of neemt het aantal toe?

Welke verplichtingen heeft Selor op het vlak van de organisatie van selectieproeven, meer bepaald de definitie van nauwkeurige criteria? Is de minister daar tevreden over?

Kan de minister ons in dat opzicht nogmaals uitleggen op welke manier ze de activiteiten van Selor op dat vlak controleert?